Sfatul medicului
1698 accesări 29 August 2016 0 comentarii

Efectele devastatoare ale arsurilor solare

Bronzul excesiv, acest grad de agresiune al razelor ultraviolete (UV) pe piele, poate să aibă influenţe şi grade diferite. Putem să ne confruntăm cu arsuri solare destul de grave, dar de multe ori nebăgate în seamă. Arsura solară poate fi foarte gravă sau superficială, de gradul 1, 2 sau 3, cu vezicule pline de lichid, însoţite în timp de descuamare importantă, care dă senzaţia foarte neplăcută de arsură şi durere locală.

„Aceste arsuri nu rămân necontabilizate în timp de organism, pentru că expunerea intempestivă la lumina solară se cumulează în timp. Acest cumul al expunerii la ultraviolete şi mai ales al arsurilor solare, la un moment dat, induce în ADN-ul celular o modificare ireversibilă, în sensul transformării către cancer cutanat. Acest lucru este cert, singura întrebare este, «după cât timp?»”, explică dr. Emma Gheorghe, specialist dermatolog.

Specialistul ne sfătuieşte să ţinem cont de fototipul de piele, de culoarea tegumentului nostru. Unii au pielea foarte deschisă, alţii au „pigment bun”, cum se spune popular.

„Există o clasificare recunoscută, în toate tratatele de dermatologie, care împarte populaţia în 7 fototipuri, de la 0, care înseamnă absenţa totală a pigmentului şi care este caracteristică persoanelor ce suferă de o afecţiune transmisă ereditar, albinism, caracterizată prin incapacitatea de a sintetiză melanina, până la fototipul 7, caracteristic rasei negre. În zona noastră geografică, fototipurile care predomină sunt 2, 3 şi 4. Cu cât fototipul este mai mare, cu atât timpul de expunere poate să fie mai mare şi să nu apară aceste modificări dăunătoare organismului”, explică medicul specialist.

Taguri articol: sfatul medicului arsuri solare dermatologie durere efecte incapacitate grade piele solar

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.