03 Martie 2016
12656 accesări
0 comentarii

Medicul de familie are obligaţia de a lua în evidenţă femeile însărcinateîncă din primul trimestrude sarcină, dacă este solicitat, şi de a le supraveghea medical pe tot parcursul sarcinii, din luna a treia până în luna a noua.
Acesta trebuie să consilieze şi să urmărească evoluţia lehuzei la ieşirea din maternitate şi la o lună după externare. Medicul de familie trebuie anunţat din timp cu privire la data naşterii bebeluşului. Prin înscrierea la un medic de familie, pacienţii pot beneficia de vaccinări şi asistenţă medicală pentru copiii lor.

În cazul în care părinţii nu lucrează, copilul tot va beneficia de gratuitate la serviciile de sănătate. Imediat după naştere, mama trebuie să facă programare la medicul de familie pentru prima vizită la domiciliu.
Medicul trebuie să viziteze copilul în decurs de câteva zile de la externare, pentru consultul de rutină al nou-născutului.Cea de-a doua vizită obligatorie pe care trebuie să o facă un medic de familie la domiciliul unui nou-născut este la o lună de la prima vizită.

Doar aceste două vizite sunt obligaţi medicii de familie să le facă la domiciliu, desigur mulţi dintre ei continuă să viziteze bebeluşii şi în celelalte luni de viaţă, când aceştia se îmbolnăvesc sau au diferite probleme medicale, însă aceste vizite rămân la latitudinea fiecărui medic în parte.

„Medicii de familie au prevăzut în contract să facă vizite la domiciliu la naştere şi la o lună, dacă părinţii au contract cu casa de asigurări. După această perioadă, părintele poate însoţi copilul la cabinetul medical”

- susţine dr. Mirela Stângaciu, medic de familie.

Există unele situaţii în care copiii sunt vizitaţi la domiciliu până la vârsta de trei ani, la solicitarea părinţilor. În această situaţie se încadrează copiii care suferă de afecţiuni acute şi se află sub tratament prelungit.

Atribuţiile medicului pediatru sunt diferite

Medicul pediatru are acelaşi statut ca orice medic specialist care prestează servicii la un cabinet, contra cost şi nu este obligat prin lege să se deplaseze la domiciliu.Există situaţii excepţionale când, la unele clinici sau cabinete de pediatrie private, doctorul semnează un contract în care îşi asumă dreptul de a vizita nou-născutul la domiciliu contra cost, desigur.În lipsa acestui contract, medicul pediatru nu are nicio obligaţie legală să facă vizite la domiciliu.

Atât medicii de familie cât şi medicii pediatri de cele mai multe ori sunt extrem de ocupaţi şi cu alte probleme medicale, iar timpul nu este întotdeauna de partea acestora. Cu toate acestea, medicul pediatru are ca sarcini să pună diagnostice, să îngrijească copiii şi să le ofere ajutor medical atunci când este nevoie. Aceştia trebuie să monitorizeze în permanenţă starea de sănătate a copiilor şi să le ofere mămicilor consultanţă pentru a-şi îngriji copiii cât mai bine.

„Eu ca medic pediatru nu am obligaţia să fac vizite la domiciliu. Consultaţiile se fac la cabinetul medical pe bază de programare”, a mărturisit dr. Liliana Banioti.

Taguri articol: bebe medic de familie pediatrie

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU