13 Iunie 2016
1730 accesări
0 comentarii

Incidenţa cancerului de col uterin este crescută la femeile care îşi încep viaţa sexuală la o vârstă tânără sau care au parteneri sexuali multipli, număr mare de sarcini, număr mare de avorturi, precum şi dacă sunt fumătoare. Aşadar, este mai puţin frecvent la cele cu viaţă sexuală inactivă.

„Cancerul de col uterin nu se remarcă prin bogăţia manifestărilor. Formele incipiente de boală sunt asimptomatice, ele se descoperă numai în cadrul procesului de screening prin examen citologic Babeş-Papanicolau. Pe măsură ce tumoarea creşte, pacienta poate acuza sângerări pe cale vaginală, spontane sau la contactul sexual. Durerea nu este comună, ea apare în stadii avansate, fiind determinată de o multitudine de cauze: necroză tumorală, inflamaţie pelvină asociată, invazia unui ureter, a vezicii urinare sau rectului”, a declarat dr. Loti Popescu, specialist în promovarea sănătăţii.

Cu cât cancerul de col uterin este depistat mai devreme, cu atât şansele de tratament şi de recuperare sunt mai mari.

„Examenul ginecologic anual oferă posibilitatea diagnosticului leziunilor precursoare. De aceea, se recomandă examen citologic Babeş-Papanicolau, o dată pe an, pentru toate femeile active sexual. Examinarea nu este dureroasă şi este făcută de personal medical specializat”, adaugă dr. Loti Popescu

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU