dobre fibrom

dobre fibrom
dobre fibrom
Sarcina
1354 accesări 26 Decembrie 2014 1 comentariu

Fibromul uterin - trebuie operaţie sau nu?

„În funcţie de poziţie, fibromul poate să modifice menstruaţia, de exemplu, care poate să fie abundentă sau îndelungată, iar femeia să devină anemică”
O confuzie frecventă pe care o fac femeile este cea între fibrom uterin şi cancer. Este o greşeală, a subliniat dr. Mihaela Anca Dobre, medic primar obstetrică-ginecologie. „Confuzia apare din cauza terminologiei medicale: tumora poate să fie benignă sau malignă. Dar femeile aud «tumoră» şi o asociază imediat cu malignitatea, ceea ce nu este aşa. Fibromul este o formaţiune tumorală benignă”, a explicat medicul. Fie că este vorba despre un singur nodul fibromatos sau de mai mulţi în uter, se impune consultarea unui specialist, căci poate avea urmări asupra organismului. „În funcţie de poziţie, fibromul poate să modifice menstruaţia, de exemplu, care poate să fie abundentă sau îndelungată, iar femeia să devină anemică”, a adăugat dr. Mihaela Dobre. Medicul va stabili modalitatea terapeutică - medicamentoasă sau intervenţie chirurgicală -, după consultarea pacientei, în funcţie de poziţionarea fibromului, de dimensiune, de numărul acestora, dar şi de vârsta pacientei. „Fibroamele de pe exteriorul peretelui uterin sunt cel mai uşor de scos; cu cât sunt mai aproape de cavitatea uterină, intervenţia este mai dificilă. Iar vârsta este un factor care ne spune dacă putem să facem o intervenţie radicală sau nu, căci se poate ajunge şi la histerectomie (extirparea uterului) - de exemplu, în cazul uterului fibromatos când sângerările nu pot fi stăpânite altfel. Din fericire, în prezent există şi metode conservatoare. De exemplu, există dispozitive intrauterine, nişte cip-uri, care eliberează progesteron pentru echilibrarea balanţei. Pentru că fibromul apare întrucât organismul secretă mai mult estrogen decât are nevoie. În acest mod, se urmăreşte protejarea uterului, căci fibromul nu mai creşte”, a precizat specialistul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.