Sarcina
2922 accesări 02 Noiembrie 2016 0 comentarii

Foarte trist! Copiii cu malformaţii congenitale nu pot fi trataţi la Constanţa

Malformaţiile congenitale sunt acele defecte fizice care pot fi depistate la copii fie din timpul sarcinii, fie în maternitate, iar uneori chiar la câteva luni după naştere, atunci când apar primele semne că ceva este în neregulă cu bebeluşul.

În acest moment, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă există două categorii de copii cu probleme: prematurii şi cei cu malformaţii congenitale. Din păcate, aceste malformaţii ridică mari probleme specialiştilor, pentru că malformaţia congenitală şi mai ales cea care implică patologia inimii necesită îngrijiri speciale la un nou-născut. În plus, tratamentul micuţilor cu astfel de probleme este nu numai foarte scump, dar şi greu de realizat.

Pe secţia de Neonatologie, o bună parte dintre cei mici se nasc cu malformaţii osoase, cardiace sau cerebrale. Din nefericire, aceste malformaţii nu pot fi tratate la Constanţa.

„Noi avem aici doar posibilitatea să ţinem în viaţă un astfel de copil, asta până când el poate fi dus la un centru din ţară. Partea proastă este că şi acestea sunt foarte puţine, iar singura salvare a bebeluşilor este operaţia, iar în ţara noastră acest lucru este dificil de realizat”, ne-a declarat şeful secţiei Neonatologie, dr. Livica Frăţiman.

Ce declanşează malformaţiile congenitale

Există aşa numiţiifactori mutageni, adică acei factori de mediu care pot genera modificări ale ADN-ului mamei cu mult înainte ca aceasta să rămână însărcinată, dar cu efecte asupra fătului chiar din momentul concepţiei, în funcţie de nivelul de expunere. De asemenea, anumite substanţe sau boli contactate de mamă pe perioada sarcinii pot duce la malformaţii congenitale.

Totuşi, unele boli pot fi prevenite,dacă viitoarea mamă ţine cont decâteva lucruri şi le evită pe altele, dar suntşi situaţii în care gravida nu poate face nimic. Iată care sunt factorii externi care pot influenţa apariţia malformaţiilor congenitale: nu trebuie neglijată importanţa acidului folic, majorăpentru buna dezvoltare neurologică a bebeluşului, iar gravidele trebuie să renunţe la fumat, la consumul de alcool şi de medicamente.

Taguri articol: sarcina bebe bebe e bolnav neonatologie

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.