Sarcina
2530 accesări 03 Aprilie 2017 0 comentarii

Gravidele fumătoare riscă să aibă copii cu probleme respiratorii

Multe femei fumătoare, atunci când află că sunt în însărcinate sau chiar dacă au o sarcină plănuită, împreună cu partenerul de cuplu, nu renunţă la acest viciu, deşi majoritatea ştiu că fumatul are efecte negative asupra fătului, unele încă necunoscute.

„Fumatul dăunează fumătorului în orice împrejurare, dar fumătorul îşi asumă riscul. Gravida îşi poate asuma riscul pentru ea, dar pentru copil? Gravida fumătoare are risc crescut de a pierde sarcina, avortul spontan fiind mai frecvent la femeile fumătoare. Rezistenţa la infecţiile respiratorii este mai scăzută la fumători, riscul de a contracta orăcealăşi de a avea nevoie de medicamente e mai crescut la gravida fumătoare. Sunt mulţi agenţi infecţioşi care pot afecta fătul, crescând riscul malformaţiilor. De asemenea, majoritatea medicamentelor sunt contraindicate în sarcină, deoarece pot afecta fătul”, explică dr. Vera Eniko Pall, specialist pneumolog, cabinetul Verasante.

Efectele fumatului pasiv

Chiar dacă unele femei însărcinate renunţă la acest obicei în timpul sarcinii, de dragul copilului, multe dintre ele îl reiau imediat după naştere sau după ce termină alăptarea. Astfel, copiii inhalează fumul (fumatul pasiv) care îi afectează pe termen lung, afectându-le, în primul rând, sistemul imunitar şi, mai apoi, dezvoltând fel şi fel de afecţiuni, în mare parte respiratorii şi alergice.

„Copiii născuţi de mame fumătoare sunt subponderali. Riscul apariţiei astmului şi bronşitei e foarte mare la copiii mamelor fumătoare. Copiii care au în familie fumători se apucă de fumat mai frecvent, considerând fumatul ceva de rutină, de la sine înţeles. Sunt mămici care nu fumează în timpul sarcinii, dar reiau obiceiul după naştere. Toate efectele fumatului pasiv se răsfrâng asupra copiilor. Mămici mirosind a tutun, cu faţa ofilită, dinţi îngălbeniţi, mergând din doctor în doctor cu micuţul tuşitor în brate, negăsindu-i leac”, adaugă medicul specialist.

Sfatul medicului specialist este ca toate femeile fumătoare să abandoneze fumatul înainte de a rămâne însărcinate şi să nu se mai apuce niciodată de fumat. „Nu fumaţi în timpul sarcinii, nu fumaţi în casă, dacă aveţi copii, nu fumaţi lângă copii, în nicio împrejurare”, insistă dr. Pall.

Pentru mai multe informaţii, programări şi consiliere pentru a renunţa la fumat, apelaţi numerele de telefon 0241.546.177 sau 0722.302.654.

Taguri articol: sarcina copiii gravidă

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.