05 Aprilie 2017
2571 accesări
0 comentarii

Foarte multe femei se întreabă dacă atunci când rămân însărcinate mai au voie sau nu să întreţină relaţii intime cu partenerii de viaţă. Potrivit specialiştilor, acest lucru este permis doar în anumite condiţii.

„În primul rând, există două categorii de manifestări sexuale în sarcină. O parte dintre femei, mai ales cele care au deja un copil, ştiu că activitatea sexuală este permisă, deoarece femeia însărcinată nu este o femeie bolnavă, ci se află doar într-o stare fiziologică absolut normală, doar că are unele mici restriciţii. Mai mult decât atât, apetitul sexual poate creşte în semestrul II sau III, ele ştiind că, practicând anumite poziţii, nu pot răni fătul şi chiar au o stare de linişte că nu mai pot rămâne însărcinate din nou. O altă categorie de femei, mai panicoase de fel, dar şi mai puţin informate, se tem să aibă activitate sexuală, ele chiar renunţând la aceasta, temându-se să nu afecteze fătul în vreun fel. Tocmai de aceea, femeile trebuie să ştie că, atunci când sunt însărcinate, se formează un dop gelatinos la nivelul colului, care are un rol de protecţie. Practic, spermatozoizii nu mai pot ajunge la col, sărind în cavitatea uterină. De asemenea, acest dop gelatinos protejează cavitatea uterină şi de eventualele infecţii bacteriene, fungice, deci acesta are un rol obstructiv”, ne-a declarat dr. Lucian Şerbănescu, medic specialist obstetrică-ginecologie.

În concluzie, ideea că lichidul spermatic ar afecta fătul este totalmente falsă. Gravidelor li se recomandă să aibă activitate sexuală, atâta timp cât nu există factori de risc supra-adăugaţi pe sarcină, cum ar fi o ameninţare de avort sau o naştere prematură, o placentă praevia sau alte afecţiuni. Sexul este recomandat, însă, evitând anumite poziţii incomode pentru femeie.

Taguri articol: sarcina ginecologie gravide obstetrică-ginecologie însărcinate sex

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU