15 Ianuarie 2016
31472 accesări
0 comentarii

Foarte multe femei nu ştiu cum să realizeze în mod corect igiena intimă şi, din ruşine sau necunoştinţă de cauză, nici nu pun întrebări medicilor în legătură cu acest lucru. Igiena necorespunzătoare şi hainele prea strâmte pot duce la o infecţie extrem de dureroasă în zona intimă, bartholinita.

„Bartholinita este o infecţie bacteriană a glandei Bartholin. Această glandă responsabilă cu lubrifierea există la fiecare femeie la baza ambelor labii. Glanda Bartholin are un canal de comunicare cu exteriorul, motiv pentru care, în momentul în care un microorganism pătrunde pe canalul glandei, apare suprainfecţia. Bartholinita este de fapt un abces”, declară dr. Mihaela Dobre, medic primar obstetrică-ginecologie.

În cazul infecţiei, la baza labiei apare o umflătură rotundă, care este extrem de dureroasă, pulsatilă şi limitează activităţile normale ale persoanei afectate. Aceasta nu mai poate purta pantaloni, nu se mai poate aşeza pe scaun, iar mersul devine incomod.

Chirurgia, singura soluţie
Având în vedere că bartholinita este o afecţiune cu colecţie purulentă, nu se poate soluţiona decât chirurgical. „În procesul acut infecţios, se face o incizie cu drenarea infecţiei, aplicându-se în final un pansament. Nu se coase, pentru că este o afecţiune purulentă”, precizează medicul ginecolog. Vindecarea plăgii se realizează de la interior, la exterior. După intervenţia chirurgicală, trebuie schimbate şi aplicate pansamente zilnic.
„Am avut paciente care au venit de zece ori cu aceeaşi problemă. Chiar şi după operaţie, pe canalul glandei Bartholin pot intra alte microorganisme. De aceea, soluţia definitivă este scoaterea glandei prin operaţie”, recomandă dr. Mihaela Dobre.
Potrivit medicului ginecolog, deoarece nu are efecte secundare, operaţia nu prezintă niciun risc pentru pacientă. Iar persoanele care se îngrijorează în privinţa lubrifierii trebuie să ştie că există mai multe glande secretoare care asigură acest lucru.„În plus, dacă glanda trece printr-un proces infecţios, şi potenţialul de lubrifiere este afectat”, adaugă medicul.

Cum se previne infecţia
Dr. Mihaela Dobre atenţionează că lenjeria intimă de tip string sau tanga, precum şi pantalonii foarte strâmţi irită zona intimă, fiind printre principalii factori declanşatori ai bartholinitei.
În plus, „sunt multe femei care nu ştiu să-şi facă igiena în zona intimă”, declară medicul, care sfătuieşte femeile să realizeze igiena intimă atât pe exterior, cât şi pe interior, prin duşuri vaginale, o dată pe săptămână.
„Femeile nu trebuie să se ruşineze, ele trebuie să se adreseze medicului ginecolog pentru a învăţa cum se realizează în mod corect aceste duşuri. Menstruaţia şi sperma schimbă flora vaginală, astfel că modul de realizare a igienei diferă de la o perioadă la alta”, precizează dr. Mihaela Dobre.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir