Bebe e bolnav
5929 accesări 05 Octombrie 2017 249 comentarii

Infecţii ale pielii bebeluşului. Cum se tratează fiecare afecţiune în parte

Pielea nou născutului este extrem de sensibilă şi poate fi afectată de factorii externi de mediu. Câteodată, modificările pot fi inofensive, dar sunt şi situaţii în care leziunile sunt specifice unor afecţiuni destul de serioase. Din acest motiv, este foarte important ca părinţii să identifice această diferenţă, pentru a interveni la timp în tratarea celor mici.

Nou născutul poate suferi mai multe modificări ale pielii, unele dintre ele fiind normale, pentru că fac parte din procesul celor mici de adaptare la viaţa extrauterină. De exemplu, din ziua a doua de viaţă, cel mic poate suferi o descuamare mai intensă a pielii, însă care să nu necesite tratament. De asemenea, pe faţă şi trunchi pot să apară nişte papule alb-gălbui, ce se datorează colectării de sebum, dar şi resturi de piele. Din fericire, acestea dispar de la sine, fără a se aplica un tratament special, în aproximativ patru – şase săptămâni. O altă manifestare, destul de frecventă, este acneea nou născutului, ce se manifestă prin papule roşii-gălbui, ce apar mai ales pe faţă şi pe extremităţi.

„Imediat după naştere, apar diferite fenomene vasculare, piele marmorată, în special la stimulii reci, datorită unei vasoreglări instabile, la început. Apoi mai există şi eritemul benign, generalizat sau sub formă de papule, în primele zile de viaţă. Însă există şi infecţii problematice ale pielii, la nou născut. Impetigo sau piodermita este o infecţie bacteriană, stafilococică, care apare din ziua a doua de viaţă, cu tablou clinic ce include vezicule pe suprafaţa congestivă, eventual, cu descuamare cutanată extinsă. Tratamentul este caracterizat de aplicaţia locală a unguentului cu substanţă activă de acid fusidic, toaletă generalizată, baie cu soluţie clorhexidină”, a declarat dr. Mimi Inceu, medic primar pediatru, Euromaterna Constanţa.

Infecţii mai periculoase

Alte infecţii, frecvente la nou născut, sunt: infecţia cu candida (candidoza bucală sau candidoza de scutece), rubeola, herpesul simplex (erupţie veziculoasă extinsă), sifilis, dermatita de scutece (o leziune iritativă şi inflamatorie, în regiunile acoperite de scutece, diagnosticată măcar o dată aproape la toţi sugarii şi copiii mici.

Manifestările clinice sunt reprezentate de congestie, papule, eroziuni şi leziuni eczematiforme. În formele severe si recidivante trebuie suspicionată neglijenţa privind îngrijirea copilului.

Să nu uităm de dermatita seboreică a sugarului, o afecţiune cutanată, inflamatorie şi acută. Simptomele sunt: congestie tegumentară cu scuame gălbui, mai ales la nivelul capului, regiunea sprâncenelor, a gâtului şi axilei. În general, copilul are o stare bună, pruritul fiind absent. Prognosticul este bun, deoarece apare o autovindecare.

Tratamentul este diferit, în funcţie de gravitate

Pentru dermatita de scutec, tratamentul profilactic constă în schimbarea frecventă a scutecelor. De asemenea, copilul trebuie lăsat dezbrăcat, iar igiena trebuie să fie minuţioasă, cu uleiuri şi pastă de zinc moale.

„Tratamentul eventual al unei suprainfecţii constă în băi cu hipermanganat de potasiu (foarte diluat, apa trebuie să aibă aspect roz deschis). În candidoză, tratamentul este cu nistatin. Măsurile de igienă sunt foarte importante: scutece de bumbac, tratament local intensificat. În cazurile rebele, la măsurile obişnuite, se poate administra, pentru scurt timp, cremă cortizonică, dar şi una antimicotică. Crustele pielii capului (dermatita seboreică) pot fi îndepărtate cu ulei de măsline şi şampon fără parabeni (homeopat), iar dacă sunt foarte persistente, cu un adaos de acid salicilic. Se acordă şi îngrijiri cu unguente externe, eventual se poate încerca o cremă antimicotică”, a mai spus medicul specialist.

Pentru detalii despre acest subiect, programări şi consultaţii de specialitate, apelaţi numărul de telefon al Spitalului Euromaterna 0241.605.555.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

177 comentarii

azi, ora 10:13 Dennishurgy
kamagra 100mg oral jelly kako se uzima mat

kamagra shop erfahrungen 2016 kamagra kamagra 100mg oral jelly sildenafil kamagra kamagra forum hr

azi, ora 07:18 Dennishurgy
kamagra shop deutschland test mat

kamagra oral jelly available in india kamagra oral jelly kamagra kopen amsterdam winkel kamagra oral jelly kamagra oral jelly 100mg suppliers australia

ieri, ora 23:41 Williamvah
kamagra 100mg oral jelly suppliers indianapolis indiana mat

kamagra oral jelly for sale in usa kamagra oral jelly kamagra shop erfahrung kamagra online kamagra jelly ingredients

ieri, ora 16:47 Robertbeell
twoja kamagra pl forum mat

kamagra 100mg oral jelly suppliers india http://kamagrabax.com/ - kamagra oral jelly review uk kamagra kamagra forum srpski

ieri, ora 09:03 Robertbeell
kamagra forum pl mat

kamagra 100mg oral jelly for sale buy kamagra kamagra 100mg chewable tablets kamagra jelly kamagra 100mg tablets for sale in uses

joi, 2 iulie Williamvah
kamagra forum romania mat

kamagra vs kamagra gold kamagra online kamagra oral jelly user reviews kamagra jelly india kamagra 100mg chewable tablets

joi, 2 iulie Dennishurgy
kamagra kopen amsterdam winkel mat

kamagra reviews http://kamagrabax.com/ - kamagra reviews side effects kamagra online kamagra 100mg oral jelly price

joi, 2 iulie Dennishurgy
kamagra kopen mat

kamagra shop gutschein kamagra 100 mg kamagra jelly sale kamagra oral jelly kamagra forum gdzie kupic

miercuri, 1 iulie Williamvah
kamagra kopen in winkel rotterdam mat

kamagra4uk review http://kamagrabax.com/ - kamagra 100mg oral jelly price in egypt kamagra jelly kamagra oral jelly kaufen berlin

miercuri, 1 iulie Robertbeell
kamagra oral jelly kaufen mat

kamagra shop erfahrungen 2016 kamagra kamagra 100mg chewables for sale buy kamagra kamagra oral jelly kaufen forum

123...18
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.