Sarcina
1569 accesări 07 Martie 2017 0 comentarii

Întărirea muşchilor abdominali, pentru o naştere mai uşoară

O musculatură abdominală puternică ajută la menţinerea unei posturi corecte, la evitarea durerilor de spate, la expulzia mai uşoară a bebeluşului, dar şi la refacerea mai uşoară a siluetei, după naştere.

Liliana Tudose, specialist în alăptare şi educator prenatal, afirmă: „Există patru straturi de muşchi abdominali care susţin abdomenul.Uterul în creştere întinde aceşti muşchi, însă multe exerciţii abdominale, făcute de femeile care nu sunt gravide, sunt potenţial riscante pentru gravide, în special în ultimele luni de sarcină. Pentru a evita suprasolicitarea musculaturii abdominale şi a spatelui în ultimele luni de sarcină, femeile însărcinate nu trebuie să facă ridicări ale picioarelor, abdomene cu ridicări sau lăsări pe spate ale trunchiului”.

În exerciţiul care condiţionează muşchii abdominali, fără a provoca o solicitare excesivă este balansul pelvian. Acesta întăreşte musculatura abdominală, îmbunătăţeşte postura şi ameliorează durerile de spate.

„Exerciţiul poate fi efectuat în diverse poziţii: culcată pe spate, în patru labe sau stând în picioare. Poziţia «culcată pe spate» poate fi mai uşoară, dar poate provoca ameţeli în ultimele luni de sarcină. După ce se învaţă exerciţiul, se pot folosi celelalte poziţii până la naştere.Se pot face 10 exerciţii de balans pelvian în fiecare zi. În timpul exerciţiului, gravida trebuie să stea culcată pe spate cu genunchii îndoiţi şi tălpile lipite de podea. Regiunea lombară se lipeşte de podea prin întărirea muşchilor abdominali. Atenţie, nu trebuie să împingă cu picioarele şi nici să încordeze fesele pentru a se balansa pelvisul. Musculatura abdominală trebuie menţinută întărită, în timp ce se numără până la cinci, expirând în acest timp. Relaxare 5-10 minute, apoi repetare. Pentru a se verifica corectitudinea exerciţiului, se aşează mâna sub regiunea lombară, în timp ce este balansat pelvisul. Gravida va simţispatele cum apasă pe mână”, explică specialistul.

Dacă intervine ameţeala, gravida se poate întoarce pe o parte. Poziţia „culcatăpe spate” trebuie folosită numai la începutul sarcinii sau câtă vreme se învaţă balansul pelvian.

Taguri articol: sarcina liliana tudose bebe alăptare gravide

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.