01 Martie 2017
2275 accesări
0 comentarii

Diabetul zaharat este un sindrom caracterizat prin valorile crescute ale concentraţiei glucozei în sânge (hiperglicemie) şi dezechilibrarea metabolismului. La acest moment, numărul pacienţilor cu diabet este în creştere în judeţul Constanţa.

„În evidenţa noastră există, la ora actuală, aproximativ 36.000 de pacienţi cu diabet, referindu-ne numai la persoanele peste 18 ani. Desigur, există creşteri şi în rândul copiilor cu diabet zaharat, însă la ei este mai simplu, pentru că majoritatea dezvoltă diabet de tip I, care dă semne clinice mult mai evidente decât diabetul de tip II şi ei sunt luaţi în evidenţa medicilor diabetologi pediatri. În privinţa adulţilor, însă, la instalarea afecţiunii, pacienţii fie nu-şi fac investigaţii, dar chiar dacă află că au diabet, unii privesc boala ca pe ceva ce pot gestiona singuri, ceea ce este foarte departe de adevăr”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, dr. Doina Catrinoiu, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Mai mult decât atât, nici măcar toţi pacienţii cu diabet nu se regăsesc în evidenţele medicilor. Motivul?

„Există ceea ce noi numim regula jumătăţii - doar jumătate dintre ei se află în evidenţele noastre, jumătate vin în mod regulat la centrul de diabet, tot atâţia îşi testează glicemia conform standardelor mondiale de verificare a glicemiei şi jumătate sunt în ţintele terapeutice, pentru că, atunci când vorbim despre diabet, vorbim şi despre dislipidemie, hipertensiune, obezitate, sindrom metabolic, în general. Din păcate, considerăm că adresabilitatea la medicul diabetolog este foarte mică şi asta îi expune unui risc considerabil. În primul rând, pot apărea complicaţille macro-vasculare legate de infarctul de miocard şi accidentele cerebrale vasculare, iar pe de altă parte, pot apărea retinopatia, amputaţiile legate de piciorul diabetic sau insuficienţa renală, cu instituirea dializei la aceşti pacienţi”, a explicat medicul specialist.

Nu evitaţi adevărul!

Dacă o persoană a fost diagnosticată cu diabet, îşi poate controla această condiţie patologică, însă majoritatea evită, de fapt, adevărul, pentru că diabetul nu este deloc o boală uşor de gestionat, dacă nu ştii ce este de făcut.

Pe de altă parte, mai există o problemă: numeroşi pacienţi se prezintă atunci când au complicaţii care dau simptomatologie clinică. Este vorba despre polineuropatie sau când apar semnele clasice de dezechilibre, cu urinare frecventă, sete, dar în această situaţie, evoluţia diabetului are cel puţin zece ani. Acestea sunt complicaţii cronice, care pot fi ţinute pe loc, a căror evoluţie poate fi oprită într-o oarecare măsură, dar nu există, în niciun caz, posibilitatea ca aceste complicaţii să dispară. Cu alte cuvinte, un pacient cu diabet necontrolat este extrem de vulnerabil şi fiecare ar trebui să înţeleagă acest lucru.

„Oamenii trebuie să înţeleagă că, dacă diagnosticul este pus precoce, cu atât riscul de complicaţii scade, mai ales că la ora actuală există terapii moderne care pot ajuta bolnavii cu diabet să-şi controleze şi valorile glicemice, greutatea, ceea ce este esenţial. În plus, trebuie menţionat faptul că mulţi oameni merg pe auto-medicaţie sau medicaţie naturistă, pentru care nu există niciun studiu clinic în spate care să arate că ar fi eficientă în terapia diabetului”, a completat medicul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU