20 Februarie 2017
2710 accesări
0 comentarii

Nu există om care să nu fi avut măcar o dată în viaţă migrene. Migrenele pot apărea la interval de câteva luni sau chiar mai des, totul diferind de la un om la altul. În general, migrena clasică, care nu are la bază o altă afecţiune, este însoţită de tulburări oculare, digestive, vegetative.

„Migrena este o afecţiune frecvent întâlnită, mai ales în rândul femeilor şi mai puţin la bărbaţi. Durerile pot fi declanşate şi de temperaturile externe, dar chiar şi de schimbarea locului de muncă, stres etc.”, a declarat pentru „Cuget Liber”, dr. Ildiko Toldişan, medic neurolog.

De cele mai multe ori, durerile îşi au debutul în copilărie, iar odată cu trecerea anilor crizele se pot rări. Factorii care intervin în etiopatogenia durerii sunt multipli: genetici, biochimici, hormonali, hiperactivitatea vasculară, profilul de personalitate.

În plus, migrenele au un caracter ereditar, majoritatea bolnavilor având antecedente în familie. Trebuie precizat că aceste crize pot avea la bază, însă, o serie de factori, care duc la declanşarea durerii, cum ar fi zgomotul, lumina prea puternică, mirosurile, menstruaţia, factorii alimentari. De regulă, migrena cuprinde trei stadii: precefalalgic, cefalalgic şi postcefalalgic.

Pentru prevenirea crizelor se recomandă evitarea factorilor declanşatori: stresul, suprasolicitarea alimentară, care pot provoca migrena etc.

De asemenea, bolnavii sunt sfătuiţi să ţină cont că organismul trebuie să se afle şi în stare de repaos, pentru că o migrenă poate duce chiar la incapacitate de muncă.

„Orice cefalee care se repetă trebuie investigată din punct de vedere medical, pentru a nu lăsa loc complicaţiilor care pot apărea”, a explicat specialistul.

Taguri articol: boli şi afecţiuni migrena migrene dureri afectiune cefalee neurolog

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU