16 Martie 2017
2015 accesări
0 comentarii

Cu toţii ştim că surplusul de grăsime nu este benefic pentru organismul nostru, dar nu realizăm că pierderea în greutate poate preveni afecţiunile renale sau poate încetini progresia bolii la pacienţii deja diagnosticaţi cu boală cronică de rinichi.

Obezitatea şi sindromul metabolic sunt factori de risc pentru boala cronică de rinichi şi sunt asociate cu progresia sa.

Persoanele cu sindrom metabolic au peste 20-30% şanse de a dezvolta boli renale, spre deosebire de cei care nu au această problemă. Sindromul metabolic reprezintă un grup de factori care, de asemenea, cresc riscul pentru boli cardiovasculare şi diabet.

„Caracteristicile sindromului metabolic includ: circumferinţă abdominală mare (existenţa unui ţesut adipos important la nivelul taliei); nivel crescut al trigliceridelor în sânge; nivel scăzut al HDL colesterolului (colesterolul «bun»); hipertensiune arterială; nivel crescut a glicemiei a jeune.Chiar dacă medicamentele sunt eficiente în controlul glicemiei, tensiunii arteriale şi a nivelului colesterolului, sunteţi în continuare expuşi unui risc crescut pentru obezitate. Persoanelor care au deja boala cronică de rinichi, având şi sindrom metabolic, le va creşte riscul de progresie către insuficienţă renală cronică terminală. Pacienţii cu insuficienţă renală cronică terminală sunt trataţi prin dializă sau transplant renal”, a declarat dr. Nejla Regep, medic specialist nefrologie, Medstar General Hospital.

Reducerea riscului

Potrivit specialistului, reducerea riscului începe prin atingerea unei greutăţi corporale normale. Aceasta poate reduce dezvoltarea diabetului şi hipertensiunii arteriale, care, la rândul lor, scad riscul apariţiei afecţiunilor renale.

„Este foarte important ca persoanele care se ştiu cu afecţiuni renale să nu înceapă planul de scădere ponderală fără să discute cu un medic. Există diete bogate în proteine care pot fi dăunătoare. Acestea pot afecta serios rinichii. Dietele bogate în proteine şi sărace în carbohidraţi pot afecta rinichii în două moduri. În primul rând, o dietă bogată în proteine duce la hiperfiltrare glomerulară. În al doilea rând, când organismul metabolizează mai mult lipidele decât glucoza din carbohidrati, există riscul de a intra în cetoză, o stare metabolică ce poate provoca leziuni renale”, adaugă medicul specialist.

Aşadar, asiguraţi-vă să discutaţi cu medicul dumneavoastră, pentru un plan de pierdere în greutate, care să vă satisfacă nevoile nutriţionale şi să vă protejeze sănătatea.

XXX

Pentru mai multe informaţii, programări şi consiliere, apelaţi numerele de telefon Medstar General Hospital: 0241.638.251, 0722.574.250, 0241.940.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU