28 Octombrie 2015
2201 accesări
0 comentarii

Cancerul mamar, în ultimul timp, nu mai are nici o vârstă, spun medicii. Poate să apară la persoane tinere care nu şi-au început viaţa sexuală sau la persoane după menopauză. De reţinut este faptul că au un grad mai ridicat de risc pacientele cu antecedentede cancer în familie: mamă, fiică, soră sau cele care suferăde obezitate, la menopauză tardivă, ciclu menstrual precoce, consumul de contraceptive,de tratamente hormonale,fumat sau alcool.

Prezenţa cancerului la rude de gradul I, adică la mamă, fiică, soră, indică un risc crescut pentru pacientele care au diferite formaţiuni la nivelul sânilor, spun medicii. Din acest motiv, specialiştii recomandă screeningul înainte de apariţia oricărei dureri sau a oricăror simptome de boală.

„Screening înseamnă folosirea anumitor metode pentru a depista precoce cancerul, înainte de apariţia oricăror simptome pentru că depistarea precoce a cancerului ajută şi la un tratam corespunzător şi la creşterea ratei de supravieţuire.

De reţinut că această formă de cancer, adică mamar, este una dintre cele mai frecvente cauze de mortalitate în lume, la femei. El poate să apară şi la bărbaţi, dar cu o incidenţă mai mică”, a explicat dr. Aurora Banţă, medic primar medicină internă în cadrul Centrului medical IOWEMED. Medicul va prezenta mai departe metodele de screening folosite pentru depistarea cancerului la sân.

Autoexaminarea sânilor

„Orice depistare de neregularitate trebuie adresată medicului, iar acesta va întocmi un anumit plan de investigaţii pentru a fi sigur că e totul în regulă. Dacă un medic supune un pacient unui test de screening nu înseamnă neapărat că pacientul este bolnav de cancer sau că îl va găsi cu cancer.

Următorul pas este ecografia care este o metodă neinvazivă, nu este costisitoare, se poate adresa oricărui pacient cu orice vârstă, se poate repeta de către alt medic, nu iradiază, poate depista modificări de arhitectură, până la formaţiuni, ridicând suspiciunea şi necesitând alte investigaţii”.

Următorul pas este mamografia
„Ca screening, aceasta se adresează femeilor după 40 de ani şi se face odată pe an. Mamografia foloseşte razele X, este puţin dureroasă pentru că metoda presează sânul. Există paciente cu sânii mari şi denşi la care razele X nu trec, deci nu pot depista diferite formaţiuni. Cele două investigaţii amintite se completează pentru că poate ce relevă una, nu relevă cealaltă. Orice formaţiune se analizează şi ecografic şi mamografic”.


RMN-ul
„Aceasta foloseşte unde magnetice, nu este iradiant, este neinvaziv, dar este destul de costisitor. Nici acesta nu pune diagnosticul, ci analizează în anumite planuri formaţiunile respective”.
Biopsia
„Singurul diagnostic de certitudine este pus de anatomia patologică, adică biopsia. Există şi o altă metodă - lavajul ductal. Adică se introduce o sondă foarte mică la nivel mamelonar cu anumită soluţie care să spele şi care să anali- zeze tot anatomopatologic celulele. Este similar examenului Papanicolau”, a precizat dr. Banţă.
După ce se descoperă cancerul în formă incipientă, primul pas este consultul la medicul oncolog. Este o mare greşeală pe care o fac majoritatea pacientelor care se duc la chirurg. Există anumite formaţiuni tumorale care necesită tratament chimio înainte de intervenţia chirurgicală.

Există un plan de investigaţii pentru că atunci când s-a pus diagnosticul anatomopatologic de cancer pacientul trebuie investigat din cap până în picioare. Trebuie văzut stadiul exact al bolii. În funcţie de stadiul bolii se realizează şi tratamentul corespunzător şi atitudinea terapeutică.

În cadrul centrului IOWEMED, pacientele pot beneficia de pachetul de screening. Astfel, luna aceasta centrul pune la dispoziţia doamnelor pachetul «SĂNĂTATE ŞI FEMINITATE» la preţul de 95 lei în loc de 180 lei, care constă într-o ecografie mamară şi testarea radicalilor liberi”, spun specialiştii Iowemed.


Programările se pot face la numerele de telefon 0241/58.76.76, 0241/63.63.69 şi 0752/261.440.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase