Diete
1005 accesări 13 Septembrie 2015 0 comentarii

Pericolul hepatitei virale A. Ce simptome o dau de gol şi cum o tratăm

Anual, în lume apar 1,4 milioane de cazuri noi de hepatită A.

În ţările cu climă temperată, incidenţa este de trei - patru ori mai mare toamna şi iarna decât primăvara şi vara. Epidemiile sunt obişnuit întâlnite în colectivităţi, în zone insalubre. Cei mai predispuşi sunt copiii din comunităţi, cum ar fi creşe, grădiniţe, şcoli, instituţii de îngrijire sau adulţii, care trăiesc în aglomeraţii cu sanitaţie precară.

„Hepatita este o inflamaţie a ficatului ce reprezintă cel mai frecvent rezultatul unei infecţii virale A, B, C, D, E sau G. Numeroase alte cauze, cum ar fi consumul de alcool, efecte secundare ale unor medicamente, toxine, pot genera hepatite sau agrava o hepatită virală”, explică dr. Loti Popescu, coordonator al Compartimentului de Promovare a Sănătăţii şi Educaţiei pentru sănătate, din cadrul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Constanţa.

Boala mâinilor nespălate

Potrivit acesteia, hepatita virală A este o afecţiune hepatică serioasă, ce poate degenera în boli grave. Aceasta se răspândeşte prin transmitere fecal-orală şi este strâns asociată cu igiena personală precară şi salubritatea deficitară. Tocmai de aceea, cele mai eficiente metode de prevenire sunt salubrizarea îmbunătăţită, igiena personală riguroasă şi un stil de viaţă sănătos.

„Practic, boala se manifestă la 14 până la 42 de zile de la contactul infectant, cu disconfort, oboseală, somnolenţă. Pielea se colorează în galben, dispare pofta de mâncare, apar greaţă, ameţeli, vărsături, scaunele se decolorează şi urina se colorează în roşu-brun”, ne explică medicul.

Medicul de familie recomandă vaccinarea

Principala metodă de prevenţie a îmbolnăvirii cu hepatita virală A este vaccinarea. Aceasta se poate face după un consult la medicul de familie şi la recomandarea acestuia. Specialiştii ne recomandă să ne spălăm pe mâini cât mai des, ori de câte ori este nevoie, să folosim obiecte de igienă personală sau de unică folosinţă, să consumăm apă numai din surse autorizate şi să depozităm gunoiul numai în locuri special amenajate.

Dieta este obligatorie

„Dacă, totuşi, ne-am îmbolnăvit, este obligatorie prezentarea de urgenţă la medicul de familie în vederea stabilirii diagnosticului pentru internare la Spitalul de Boli Infecţioase şi, neapărat, respectarea regimului de viaţă recomandat, care include repaus, odihnă, alimentaţie sănătoasă pentru refacerea ficatului”, ne mai sfătuieşte dr. Loti Popescu.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.