Sfatul medicului
7463 accesări 05 Iulie 2017 0 comentarii

Schimbările bruşte de temperatură ameninţă sănătatea. Trecerea de la cald la frig, risc mare de boli respiratorii

Oscilaţiile mari ale valorilor termice din ultimele zile se dovedesc a fi extrem de periculoase pentru sănătate, mai ales pentru copiii vulnerabili şi bolnavii cronici, spun medicii specialişti.

Dacă până de curând temperaturile maxime ajungeau şi la 38 de grade Celsius, în ultimele zile, acestea au scăzut cu aproximativ 20 grade, ajungând ieri la 18 grade Celsius.

Aceasta diferenţă de temperatură pune în pericol sănătatea tuturor, chiar şi a persoanelor perfect sănătoase, deoarece slăbeşte sistemul imunitar, iar organismul se poate deteriora mai uşor.

Schimbările climatice afectează în mod direct şi duc la apariţia valurilor de căldura intensă sau a fenomenelor meteorologice extreme (inundaţii cauzate de ploile abundente, intensificări de vânt, oscilaţii extreme de temperatură).

Acestea au un efect de creştere pe termen scurt a numărului de decese sau acutizarea unor afecţiuni cronice (în special cele cardiovasculare şi respiratorii), precum şi apariţia epidemiilor hidrice. Copiii şi persoanele vârstnice sunt vulnerabile la aceste efecte.

„Schimbările bruşte de temperatură afectează pe oricine, dar mai mult pe persoanele cu afecţiuni cronice, cu precădere pe hipertensivi, dar şi pe copiii care sunt cei mai sensibili. S-ar părea că pentru mulţi părinţi contează mai mult concediul decât siguranţa copiilor şi, în ciuda avertizărilor, copiii sunt lăsaţi nesupravegheaţi pe plajă şi în apă, indiferent de condiţiile de mediu, de aceea se întâmplă atâtea nenorociri”, a declarat dr. Jenica Arecco, medic de familie.

Risc crescut de infecţii respiratorii

Trecerea bruscă de la cald la rece, şi invers, duce la dezvoltarea şi înmulţirea agenţilor patogeni şi la creşterea riscului de infecţii ale tractului respirator. Oscilaţiile bruşte de temperatură agresează organismul care nu mai are timp suficient să se adapteze.

„Inundaţiile, de exemplu, au efecte serioase asupra sănătăţii psihice şi fizice a populaţiei. În timpul indundaţiilor creşte riscul de apariţie a unor afecţiuni cauzate de calitatea apei, precum boli diareice, hepatita virala A etc. În general, bătrânii sunt mai vulnerabili la caniculă şi copiii la bolile diareice. Valurile de căldură şi oscilaţiile de temperatură generează probleme respiratorii, mortalitate şi morbiditate provocate de stresul termic. Temperaturile extrem de ridicate, precum şi variaţiile de temperatură, influenţează dezvoltarea agenţilor patogeni, a bacteriilor şi creşterea numărului de boli infecţioase (chiar apariţia de epidemii). Oscilaţiile de temperatură pe timpul verii cresc incidenţa afecţiunilor respiratorii şi a celor cardiovasculare, a afecţiunilor cutanate şi a tulburărilor endocrine. De asemenea, se pot acutiza anumite afecţiuni psihiatrice”, explică dr. Loti Popescu, specialist în promovarea sănătăţii.

Atenţie la apa mării! Pericol de şoc

Mai grav decât oscialţiile bruşte şi extreme de temperatură este diferenţa dintre valorile termice ale apei mării şi temperatura atmosferică. „Problema este că o diferenţă mare între temperatura mării şi valorile termice atmosferice poate cauza şoc.

Trecerea de la foarte cald la foarte rece agresează organismul, iar unele persoane mai sensibile cedează. Din păcate, au fost şi cazuri din acestea, de aceea trebuie să fim cât mai precauţi. Trecerea bruscă de la cald la rece, şi invers, scade rezistenţa organismului, acesta este mai predispus să dezvolte diferite afecţiuni şi nu mai are putere să lupte împotriva agenţilor patogeni”, mai spune dr. Arecco.

Zilele toride de vară au adus în atenţi autorităţilor problema stresului termic asupra populaţiei afectate. Zonele cele mai afectate de valurile de căldură sunt mai ales cele urbane, în care zonele verzi s-au diminuat, iar construcţiile urbane din beton şi asfaltul străzilor duc la absorbţia intensă a radiaţiei solare, pe care o acumulează şi o eliberează noaptea. În acelaşi timp, şi transportul urban contribuie la aceste efecte.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.