Boli şi afecţiuni
9143 accesări 30 Octombrie 2016 0 comentarii

SEMNE CARE ÎŢI SPUN CĂ SUFERI DE HEPATITA C. Cum se tratează boala

Cum îţi poţi da seama că suferi de Hepatită? Care sunt semnele ce ar trebui să te pună în gardă? În perioada sa de debut, boala transmite foarte puţine semne, iar simptomele sunt aproape inexistente.

Hepatita este o inflamaţie a ficatului care poate avea urmări foarte serioase asupra sănătăţii. Deşi hepatita poate fi provocată de o infecţie, medicamentaţie, toxine sau un process autoimun, cea mai comună cauză de îmbolnăvire este contractarea virusului hepatic – mai ales în cazul hepatitelor A,B şi C. Hepatita C este considerată cea mai serioasă şi gravă formă a bolii.

Tipuri de Hepatita C

Sunt două tipuri principale ale Hepatitei C: hepatita acută C şi hepatita cronică C. Aşadar, simptomele pot depinde în principal şi de tipul de virus pe care l-aţi căptătat.

În cazul hepatitei acute C, simptomele sunt mai promte, se manifestă mai rapid şi durează cel mult şase luni. Cu toate acestea, hepatita acută poate duce la hepatita cronică. Aceasta din urmă, poate să vă “urmărească” întreaga viaţă, fiind foarte dificil ca organismul să scape de acest virus.

Cum ne putem da seama

Potrivit medicilor specialişti, mai bine de 80% din pacienţii cu hepatita C nu au niciun simptom în mod particular care să îi atragă atenţia asupra existenţei bolii. În unele cazuri, pacienţii pot avea unele simptome nu după mult timp după infestarea cu virusul hepatic. Aceste simptome pot fi moderate sau severe şi includ:

 • febră
 • senzaţie de oboseală şi somnolenţă
 • lipsa poftei de mâncare

Dacă boala îşi face simţită prezenţa imediat după infectarea cu virusul hepatic C, pacientul ar putea resimţi şi alte simptome, precum:

 • stare de greaţă şi vomă
 • dureri de stomac
 • contracturi sau dureri musculare
 • urina închisă la culoare
 • îngălbenirea pielii şi a ochilor

Aceste simptome apar, de obicei, după 6-7 săptămâni de la contractarea virusului hepatic C.

Simptome întârziate

În timp ce unii pacienţi pot avea simptome specifice chiar şi după două săptămâni de la infectare, alţii pot manifesta primele semne după perioade mult mai lungi. Uneori, este nevoie de perioade de timp de la şase luni la zece ani pentru ca pacientul infestat cu virusul hepatic C să manifeste primele simptome. Asta în funcţie şi de cât de repede poate virusul să atace şi să afecteze ficatul.

Diagnosticarea

Din moment ce este foarte greu de diagnosticat această boală pe baza simptomelor din momentul contractării virusului, nu vă rămâne decât să vă testaţi. O simplă analiză de sânge la orice laborator medical vă poate confirma dacă aveţi sau nu virusul. După ce medicul vă confirmă boala, este recomandată efectuarea unei biopsii a ficatului pentru a se determina dacă aveţi hepatită cronică C.

Tratamentul

Dacă medicul confirmă existenţa bolii, nu trebuie să disperi. Există tratamente viabile şi accesibile. În primul rând, doctorul vă va prescrie un tratament pentru protejarea ţi întărirea ficatului. De asemenea, monitorizând atent simptomele şi prin analize amănunţite de sânge, medicul vă va prescrie o schemă de tratament personalizată, care va da cele mai bune rezultate.

Terapia completa dureaza maxim 1 an, desi durata recomandata a tratamentului depinde de genotipul viral. De exemplu, persoanele cu genotip 2 sau 3 pot primi tratament pentru numai 24 de saptamani. Pentru pacientii cu genotip 1, tipul cel mai raspandit în Romania (99% conform cu ultimele studii efectuate), tratamentul dureaza de obicei 48 de saptamani. În timpul tratamentului, medicul va monitoriza atent sangele si va face si alte teste pentru a vedea daca tratamentul este eficient.

Tratamentul curent pentru hepatita cronica C în Romania poate include doua terapii, desi, la nivel global, a fost implementata deja tripla terapie, pentru care sansele de raspuns sunt aproape duble în cazul pacientilor fara tratament anterior, în timp ce pentru pacientii cu esec la terapia anterioara, tripleaza ratele de raspuns viral sustinut, adica raspunsul favorabil. Din pacate, momentan, acest tratament nu este înca disponibil în Romania.

Prevenirea bolii

Deoarece este greu să-ţi dai seama de existenţa bolii doar pe baza simptomelor, este important să previi această boală. Principalele sfaturi de prevenţie se referă la sexul protejat, evitarea tatuajelor şi piercingului (sau să vă asiguraţi că cei care le fac folosesc instrumente sterilizate).

Hepatita C se transmite prin expunerea la sange infectat cu virusul hepatic C. Pentru a evita transmiterea hepatitei C, ar trebui sa va expuneti cat mai putin la urmatoarele situatii

 • Nu folositi în comun obiecte care pot avea urme de sange, precum periute de dinti, clestisoare de unghii, aparate de ras etc
 • Daca aveti taieturi sau rani deschise, îngrijiti-le imediat si bandajati-le corespunzator
 • Daca va taiati cu obiecte de uz casnic, precum cutite sau deschizatoare de conserve, îngrijiti taietura si sterilizati instrumentul prin fierbere, înainte de a-l folosi din nou.

Din cauza faptului ca hepatita C se transmite de la persoana la persoana prin expunerea la sange infectat cu virusul hepatic C, activitatile care sporesc sansele de expunere la sange sunt considerate factori de risc. Printre acestia se numara:

 • Consumul de droguri IV. Persoanele care îsi injecteaza droguri prezinta un risc crescut de infectare cu hepatita C pentru ca pot folosi în comun ace si alte instrumente pentru droguri, care pot fi contaminate cu sange infectat cu VHC.
 • Transfuzii de sange, transplant de organe sau primirea de factor de coagulare. Persoanele care au suferit transfuzii de sange sau transplant de organe înainte de 1992, precum si pacientii cu hemofilie care au primit factor de coagulare înainte de 1987, au risc crescut de îmbolnavire pentru ca atunci nu existau teste pentru hepatita C. În prezent, riscul contractarii hepatitei C din transfuzii de sange este totusi redus.
 • Tatuaje si piercing-uri cu ace, tus si/sau instrumente contaminate. Tatuajele si piercing-urile cu ace, tus sau alte instrumente nesterilizate, precum si cu pigmenti contaminati, pot fi surse de infectare a sangelui.
 • Raniri cu obiecte ascutite. Acest caz se aplica în special angajatilor din sistemul social, însa si tuturor celor care lucreaza cu persoane aflate în grupurile de risc si care se înteapa accidental cu un ac contaminat cu virusul hepatic C. Acest tip de expunere se poate limita prin respectarea unor proceduri de protectie corespunzatoare privind obiectele ascutite.
 • Practici sexuale cu risc crescut sau parteneri multipli. Desi hepatita C nu se transmite cu usurinta în timpul actului sexual, comportamentele sexuale cu risc crescut, precum partenerii multipli, se asociaza cu un risc crescut de a contacta aceasta boala.
 • Pacientii cu hemodializa. Exista unele dovezi de transmitere a virusului hepatic C în randul pacientilor tratati cu aceeasi unitate de dializa. Aceasta se datoreaza probabil contaminarii instrumentelor si suprafetelor, ca rezultat al unor proceduri necorespunzatoare de control al infectiilor.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.