Sfatul medicului
2356 accesări 16 Septembrie 2016 0 comentarii

"Senzaţia de sete este un semn de alarmă"

Cunoscută drept cel mai important element necesar vieţii, după oxigen, apa este tot mai apreciată în ultimii ani ca fiind aliat de nădejde celor care îşi doresc să aibă un ten mereu hidratat, luminos şi cât mai tânăr. Apa este importantă în funcţia fiecărui organ din corp, inclusiv a pielii, în compoziţia căreia este prezentă în proporţie de aproximativ 64%.

Apa intră în structura celulelor pielii, dar şi a spaţiilor dintre celule, fiind importantă în procesul de sinteză al colagenului, în lipsa căruia pielea îşi pierde fermitatea şi îşi face apariţia procesul de îmbătrânire. Nu în ultimul rând, apa este esenţială şi pentru menţinerea filmului hidrolipidic de suprafaţă şi detoxifierea pielii.

„Atunci când celulele pielii nu sunt suficient de hidratate, aspectul exterior va avea de suferit, făcându-ne să arătăm mai în vârstă decât suntem în realitate. Când cantitatea de apă care ajunge la piele e insuficientă, aceasta se deshidratează şi se descuamează, nemaiputând îndeplini funcţia de principală barieră contra mediului extern. Pielea deshidratată este ternă, cu riduri şi pori evidenţi, toate acestea asociate cu o neplăcută senzaţie de mâncărime. Aşadar, un aport suficient de apă este extrem de important, atât pentru o bună funcţionare a organismului, cât şi din punct de vedere estetic”, a declarat dr. Ana Maria Vlad, specialist dermatolog.

Câtă apă trebuie să consumăm zilnic

Cu toate că importanţa apei pentru funcţionarea întregului organism şi desfăşurarea unor procese vitale este foarte bine cunoscută, nu s-a ajuns încă la un consens şi nu există o formulă clară care să stabilească volumul de apă necesar zilnic.

„Deşi există numeroase discuţii privind influenţa apei asupra pielii, studiile ştiinţifice bine conduse în această direcţie lipsesc, informaţiile pe care le avem provenind în principal din experienţa personală a medicilor şi pacienţilor. Spre exemplu, un studiu a constatat că la 30 de minute de la consumarea unui pahar cu apă, circulaţia la nivelul pielii s-a intensificat, ceea ce înseamnă mai mult aport nutritiv şi o mai bună eliminare a toxinelor acumulate la nivelul pielii. Să nu uităm nici că apa este cea mai simplă şi mai natu-rală metodă de detoxifiere”, spune medicul.
Nu este o idee bună să bem mai mult de un pahar o dată, deoarece corpul nu poate absorbi mai multă apă pe oră. Dacă va fi depăşită această cantitate, lichidele în exces vor fi eliminate prin urinare înainte de a aduce beneficiiîntregului organism şi implicit pielii.

Beneficiile apei pentru piele

Un aport nutritiv mai bun înseamnă un proces de reparare şi de reînnoire a pielii mai eficient, care poate avea ca rezultat un aspect mai tânăr, mai tonic şi mai elastic al tenului.

„Acest lucru nu înseamnă că apa inver-sează procesul de îmbătrânire, ci că ajută la menţinerea tonusului sau la camuflarea într-un mod natural a îmbătrânirii normale cutanate. Explicaţia este că atunci când pielea este hidratată ea pare mai plină, iar semnele îmbătrânirii sunt reduse la minimum, însă în realitate, examinând pielea la microscop, vom observa că ridurile se află încă acolo şi nimic nu s-a schimbat definitiv. Cu alte cuvinte, o pielea hidratată face ca ridurile să fie mai puţin vizibile”, explică specialistul.

Hidratarea, remediu împotriva acneei

Unii pacienţi relatează chiar îmbunătăţirea acneei după corectarea deshidratării, posibil prin echilibrarea filmului hidrolipidic de suprafaţă al pielii. În cazul în care pielea este acoperită cu prea mult sebum în raport cu apa, acest lucru poate duce la înfundarea porilor şi la apariţia coşurilor sau a punctelor negre.

Nu contează felul apei pe care o consumăm, ci cantitatea de 1-2 litri consumaţi pe parcursul unei zile (aici intră şi apa din fructe, legume, supe, ciorbe, cafea, ceaiuri etc). Exista voci care afirmă că apa din alimente e mai bine utilizată de organism decât apa simplă. De asemenea, e bine să nu aşteptăm senzaţia de sete pentru a bea un pahar de apă, această senzaţie e deja un semnal de alarmă al organismului. Pe lângă hidratarea internă e important să asigurăm o hidratare externă, pe bază de creme.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.