Sfatul medicului
3795 accesări 28 Februarie 2016 0 comentarii

Suferinţa bolnavilor de tiroidă. Operaţia este vitală

Deşi este una dintre cele mai rare forme de cancer, neoplasmul tiroidian a început să afecteze din ce în ce mai mulţi pacienţi. Medicii spun că afecţiunea este tratată cu succes, dacă pacienţii se prezintă din vreme la consult şi dacă prezintă simptome precum dificultate la înghiţire, răguşeală sau creşterea în volum a gâtului. Din păcate, cele mai afectate de această formă de cancer sunt femeile.

Cancerul tiroidian este de patru tipuri: papilar, folicular, medular şi cancer tiroidian anaplazic. Stabilirea tipului se face prin analiza celulelor la microscop.

În descoperirea cancerului, cunoaşterea factorilor de risc este foarte importantă. Pe de altă parte, cancerul tiroidian se poate dezvolta şi pe cale ereditară, prin moştenirea unei gene anormale.

Prin examenul anatomo-patologic se poate afla tipul de cancer tiroidian, iar tratamentul diferă în funcţie de stadiul bolii, de la chirurgie şi tratamente hormonale până la radioterapie sau chimioterapie.

„Cancerul tiroidian se manifestă printr-o varietate de simptome, care apar însă mai târziu în evoluţie, printre care: durereagâtului, dificultate la înghiţire şi respiraţie, tumefiere sau creştere în volum a gâtului, răguşeală şi tuse în lipsa răcelii.
Riscul de dezvoltare a cancerului tiroidian este asociat în special cu expunerea la radiaţii. Până în prezent, nu s-a descoperit niciun alt agent chimic sau fizic care să favorizeze apariţia cancerului tiroidian.Cancerul tiroidian este de patru tipuri: papilar, folicular, medular şi cancer tiroidian anaplazic. Stabilirea tipului se face prin analiza celulelor la microscop.În descoperirea cancerului, cunoaşterea factorilor de risc este foarte importantă. Pe lângă factorii menţionaţi, cancerul tiroidian se poate dezvolta şi pe cale ereditară, prin moştenirea unei gene anormale.Prin examenul anatomopatologic se poate afla tipul de cancer tiroidian, iar tratamentul diferă în funcţie de stadiul bolii, de la chirurgie şi tratamente hormonale până la radioterapie sau chimioterapie”

- a explicat dr. Eduard Circo, medic primar endocrinolog.

Când este necesară operaţia

Bolile tiroidiene răspund în general la tratamentul medicamentos, însă în unele cazuri, dacă nodulii benigni nu se micşorează în decurs de 3-6 luni este nevoie să se intervină chirurgical. În cazul în care biopsia relevă natura canceroasă a acestor formaţiuni, operaţia este vitală.

„Tiroida poate fi extirpată total sau parţial, în funcţie de starea de sănătate. În tiroidectomia totală, medicul va extirpa ambii lobi ai glandei tiroide, iar în cea parţială va extirpa doar lobul în care au apărut noduli şi dacă este afectată şi partea de ţesut care leagă cei doi lobi, adică istmul. Toate aceste intervenţii necesită anestezia generală, fapt pentru care pacientul trebuie să fie informat de specialist asupra a ceea ce se va întâmpla în timpul operaţiei, dar şi după încheierea ei”, mai spune medicul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.