24 Ianuarie 2020
830 accesări
0 comentarii

Indiferent de vârstă, unele probleme de sănătate sunt pe lista “nu trebuie întârziat tratamentul”. Un cabinet de fizioterapie este de mare ajutor în multe din aceste situații, iată câteva exemple în care specialiștii fizioterapeuți și dotările unei clinici de recuperare medicală modernă te pot ajuta pentru le trata corect și cât mai rapid.

Situații acute și foarte dureroase

Ești posesorul nefericit al unui traumatism acut: entorsă, contuzie puternică, o luxație, poate chiar ceva mai grav, o fractură. Sau ai forțat la ultimele antrenamente și au apărut dureri “pe os”, de spate, de tendoane, articulații sau mușchi, chiar la nivel de coloană.

Ce-i de făcut?

• Neîntârziat, consult la medicul de familie sau într-o secție de urgență. Nu e cazul să te dai zmeu! Uneori, imediat după traumatism, adrenalina în cantitate mai mare face pe anestezistul și nu simți bine cât de serioasă este situația. Dacă la consult nu se constată că ar fi nevoie de internare, treci la etapa următoare;

• Pui, deci, în practică sfaturile de prim ajutor – schema RICE (rest, ice, compression, elevation) - și ajungi în următoarele zile la o clinică de recuperare medicală. Așa vei evita persistența durerii, a edemului traumatic, fibrozări, mers inegal ce dezechilibrează în scurt timp și coloana vertebrală.

Probleme de sănătate vechi, neglijate

Lista poate cuprinde:

• Tulburări de statică și pozitie ale coloanei (scolioză, hiperlordoză, cifoză, rectitudine), dar și contracturi musculare dureroase, prelungite, deși ai schimbat scaunul la birou, te ridici des și încerci să dai jos din kilogramele în plus;

• Un disc intervertebral nu mai este bine poziționat, poate un menisc a fost “ciupit” la un antrenament ori au apărut “ciocuri” la nivelul coloanei sau dureroșii pinteni calcaneeni;

• O fractură veche poate da semne (dureroase) că a fost și ea “live” odată, sau ai sperat că acel “cot de tenismen” se vindecă singur.

Astfel de situații se pot transforma din deranjante în extrem de supărătoare. Vestea bună este că se pot ameliora si recupera comod pentru tine într-o clinică medicală cu dotări complete.

Condiții speciale, vârste diferite

Pe întreaga durată a sarcinii (dar și după naștere) o gravidă se va simți mult mai bine și pregătită de naștere cu un program de mișcare și masaj pregătit de specialistul fizioterapeut;

Tânăr, activ, dar poți avea nevoie la un moment dat de recuperare după leziuni ale meniscurilor, ligamentelor, după fracturi, intervenții chirurgicale, dar și insomnie, depresie, probleme tip celulită, edem limfactic, insuficiență venoasă cronică;

Se poate preveni și trata cu succes “text neck”, acea durere surdă, cervicală, însoțită de contracturi ale musculaturii umerilor și coloanei datorită poziției forțate a gâtului atunci când, de pe mobil sau tablet, citești texte, mesaje;

Persoanele în vârstă sunt sfătuite să meargă de câteva ori pe an la recuperare medicală pentru a trata afecțiuni cronice precum artroza (coxartroza, gonartroza, artroza articulațiilor mici), osteoporoza, sechelele unor afectiuni ortopedice sau neurologice (pareze, paralizii), boala Parkinson și beneficiază de reabilitare după un atac de cord sau în boala pulmonară cronică. În plus, le sunt utile programele pentru îmbunătățirea mersului, a mobilității și echilibrului, pentru o viață independentă și cât mai activă.

Concret, la clinica de recuperare medicală…

Cauți, deci, conditii moderne de tratament și specialiști cu experiență ce te tratează dar îti și spun cum să te protejezi de accidentări viitoare sau situații cu risc.

1.Primul pas: o programare făcută telefonic și vii apoi la consult cu fișa medicală;

2. Terapeuții îți explică, știu cât e de important să înțelegi ce se petrece;

3. Efectele pot apărea de la primele 2-3-5 ședințe. Reducerea durerilor și o mobilitate mult mai bună, de exemplu, determină schema de tratament uneori de la o ședință la alta, pentru ca tu să te recuperezi cât mai repede!

4. După terminarea tratamentului fizioterapeutic rămâi în contact cu cei din echipă, te așteaptă să îi ții la curent cu ce ți se întâmplă, cum te simți.

Recomandabil este să alegi una din clinicile de recuperare medicală mai aproape de casă sau în zona locului de muncă, să ai timp să ajungi la ședințele de tratament și să nu fie incomod.

Astfel, clinica de recuperare medicala Fiziolife Medica din București are o locație nouă în centrul orașului și un cabinet în zona de birouri din Pipera. Aici faci cunoștință cu o echipă pasionată și experimentată de terapeuți, afli despre calitățile aparatelor de electroterapie de ultimă generație, te familiarizezi cu efectele binefăcătoare ale masajului terapeutic, ale kinetoterapiei, reflexoterapiei și cu aplicarea benzilor kinesio si cele mai moderne metode de recuperare medicală.

Obiectivele tale sunt întotdeauna și ale echipei clinicii:

• rapiditate în tratarea durerii;

• evitarea sechelelor și recidivelor

•reluarea cât mai rapidă a obiceiurilor de viață activă și hobby-urilor cu care ești obișnuit!

Autor articol: Doctor Ana Maria Florescu, fiziokinetoterapeut la Fiziolife Medica.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii