11 Decembrie 2016
7306 accesări
0 comentarii

Persoanele care suferă de tumori cutanate, care au aluniţe pe corp de care vor pur şi simplu să scape de hemangiom, pot fi tratate la Clinica Diantus Estet, prima clinică de Chirurgie Estetică şi Remodelare Corporală din Constanţa, situată pe bulevardul Mamaia nr. 218.

Tumorile cutanate sunt nişte formaţiuni aflate pe piele, care au apărut la naştere sau au fost dobândite în cursul vieţii. Cele dobândite sunt în majoritatea cazurilor benigne (necanceroase), însă nu trebuie ignorate, fiind importantă automonitorizarea lor, trebuie evitată expunerea lor prelungită la soare şi utilizată cremă cu factor mare de protecţie UV. Avantajele tratamentului cu laser al tumorilor benigne sunt: traumă minoră, nedureroasă, fără sângerare, laserul având şi rol de coagulare, fără inflamaţie adiacentă, fără risc de apariţie a cicatricii post intervenţie şi desigur, o recuperare rapidă.


Tratamentul laser al dermatofibromului este o altă intervenţie care se poate realiza la această clinică. Dermatofibromul este o formaţiune tumorală benignă, deci cu evoluţie locală, care ridică mari probleme în momentul diagnosticării, datorită ase-mănării cu o multitudine de formaţiuni tumorale tegumentare a căror evoluţie este marcată de complicaţii locale şi la distanţă. Riscul de apariţie a dermatofibromului este crescut la pacienţii cu traumatisme repetate ale extremităţilor. Desigur, nu trebuie neglijată componenta genetică în apariţia acestor tumorete. În aceste situaţii, tratamentul laser este o procedură nonchirurgicală, minim invazivă, care necesită doar anestezie locală.

Şi aluniţele pot fi operate prin tehnologia laser


Nevii pigmentari sau aluniţele sunt formaţiuni circumscrise prezente la naştere sau cu o apariţie spontană, la un timp după naştere şi apar din cauza acumulării anormale de celule melanocitare la nivelul tegumentelor. Aici, tehnologia laser are ca ţintă melanina acumulată în cantităţi crescute în leziunile pigmentare. Astfel, melanina este distrusă de energia termică generată de impulsul laser, gradul de distrucţie fiind în concordanţă cu cantitatea de melanină, densitatea şi adâncimea la care se găseşte. Când nevii nu au o dezvoltare normală, pot deveni atipici şi eventual cu componentă malignă.


Criteriile clinice de apreciere a atipiei nevilor sunt reprezentate de regulă de ABCD-asimetria (Asimetry), neregularitatea marginilor (Border), culoarea (Colour), dimensiunea (Diameter) peste 6 mm. De-a lungul timpului, s-a observat un risc de două ori mai mare de melanom malign la persoanele cu un număr crescut de nevi pigmentari dobândiţi. În prezent, mai mult de 50% din melanoamele cutanate apar de novo, fără o asociere cu nev preexistent. În acest fel, orice leziune pigmentară nouă, ce apare la un pacient, cu precădere la vârstă medie sau înaintată trebuie examinată conform caracteristicilor ABCD şi se recomandă supravegherea clinică a nevilor atipici la 3-6 luni prin dermatoscopie sau fotografiere. Trebuie menţionat că tehnologia laser are ca ţintă melanina acumulată în cantităţi crescute în leziunile pigmentare. Ca urmare, melanina este distrusă de energia termică generată de impulsul laser sau IPL, gradul de distrucţie fiind în concordanţă cu cantitatea de melanină, densitatea şi adâncimea la care se găseşte.

Tratamentul laser al hemangiomului


Hemangiomul este o tumoră benignă prezentă la naştere sau care apare în primele zile după naştere, sub forma unei pete roşiatice sau umflături cauzate de modificarea vaselor de sânge din zona respectivă. Hemagioamele situate în zone expuse loviturilor, frecărilor sunt în pericol de rănire şi infectare. Desigur, nu toate hemangioamele sunt evidente, unele sunt profunde sau chiar la nivelul unor organe interne. În cazul acestora, laserterapia este utilizată pentru îndepărtarea hemangiomului, oprirea creşterii acestuia sau tratarea leziunilor formaţiunii tumorale.

Rezolvarea laser a hemangiomului de buză sau intrabucal este o metodă facilă, sigură şi cu rezultate excelente, reuşind să aplatizeze tumora prin închiderea ţintită a vaselor de sânge prin efect fototermic. De cele mai multe ori este suficientă o singură şedinţă laser, realizată cu anestezie locală, urmată de formarea pe locul hemangiomului a unei mici cruste ce se elimină în câteva zile.
În ceea ce priveşte protocolul de tratament, acesta impune respectarea unor reguli. Astfel, indicaţia de tratament laser se va da în urma unei dermatoscopii ce va descrie o leziune benignă. Trebuie precizat că tumorile chistice nu se tratează cu laser şi nu se efectuează tratamente laser în perioadele calde, mai ales pe zonele expuse la soare.

Taguri articol: frumusete chirurgie estetică melanom piele reguli tratamente chirurgie cicatrici

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU