24 Februarie 2017
2940 accesări
0 comentarii

Traumatismele cranio-cerebrale (TCC) reprezintă una dintre principalele cauze de deces la populaţia cu vârste de sub 40 de ani şi, totodată, cea mai frecventă cauză de handicap permanent la cei care au reuşit să supravieţuiască unui astfel de traumatism. Mai mult decât atât, specialiştii atrag atenţia că toţi pacienţii cu TCC sever şi trei sferturi dintre cei care au suferit o formă medie de astfel de traumatism rămân cu dizabilităţi fizice şi psihice.

Astfel de cazuri sunt întâlnite, în fiecare săptămână, pe secţia Neurochirurgie a Spitalului Judeţean.

„Aceste traumatisme cranio-cerebrale pot fi situaţii legate de implicarea extremităţii cefalice, leziuni superficiale ale scalpului, plăgi de diverse dimensiuni, până la implicarea structurilor adiacente ale acestora, respectiv a oaselor craniului, fracturi de diferite tipuri şi a creierului. În marea majoritate a cazurilor, acestea nu sunt de tip superficial, plăgi şi atât. Traumatismul cranio-cerebral implică şi interesarea osului şi a creierului în evenimentul traumatic, adică fracturi, rupturi ale oaselor creierului, care pot fi de la fracturi lineare, până la fracturi cominutive cu înfundare, cu oasele care intră în creier şi care trebuie neapărat operate”, a explicat dr. Bogdan Davidescu, medic neurochirurg.

Pe de altă parte, putem vorbi despre leziunile cerebrale care apar în urma acestor traumatisme, ce pot fi însoţite sau nu de leziuni superficiale, ale pielii, ale oaselor craniului, sau pot fi de sine stătătoare, cum ar fi contuziile cerebrale, care sunt rupturi ale creierului sau hemoragia (sângele în cap), în cantitate minimă, fără a necesita intervenţie chirurgicală.

O parte dintre aceste leziuni, însă, au indicaţie de operaţie urgentă, dar altele nu, putând fi amânate pe mai târziu. Indiferent de situaţie, toţi aceşti pacienţi necesită internare prelungită, până la remiterea totală a acestor leziuni. În privinţa remiterii leziunilor, acest lucru se realizează prin două metode: clinică sau imagistică, prin computer tomograf. Indicaţia de tomograf se face în funcţie de evoluţia clinică.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU