Sfatul medicului
277104 accesări 17 Martie 2017 15 comentarii

MĂMICI, ATENŢIE! MEDICII AVERTIZEAZĂ: "Dexametazona nu se foloseşte la aerosoli"

"Pentru mine agitația săptămânii acesteia a fost subiectul legat de medicația administrată prin nebulizare.

Va rog să îmi dați voie să va spun o poveste, pentru început. Unul din cele mai plăcute momente în echipă noastră de pediatri este acela când “echipa” se mărește cu un nou bebe. Când una dintre colegele noastre are un copil. Și la o echipă tânără, cum este cea de la INSMC, a apărut în ultimii ani deseori un astfel de moment de bucurie. Deci am făcut deseori pregătiri de întâlniri festive și planuri de botez. Știți ce se mai da în zilele noastre cadou la un botez în România? Diverse... Dar cel mai tare element al “trusoului” pentru viitorul cetățean mioritic este APARATUL DE NEBULIZARE. Aproape toate familiile ce au copii mici și care se respectă, au în casă, pe lângă alte electrocasnice, un apărat de nebulizare. Iar acesta este folosit la te miri ce! Se administrează medicația inhalatorie când are febră copilul, când are obstrucție nazală, când este răcit, când tușește, când nu tușește destul sau când șuieră, etc. Uneori se administrează ceva medicamente anticipativ prin nebulizare. Că să nu se agraveze boală copilului...

A ajuns o adevărată nebunie! Nebulizarea este un remediu universal... Chiar nu mai vreau să repet aceeași litanie [frustrantă pentru mine și predictibilă pentru echipă mea; când cineva la CPU aude o mamă povestindu-mi despre nebulizarea cu ACC și altele anticipează “bombanelile” domnului doctor fără riscul de a greși]. Nu mai vreau!!! Vreau să cobor de pe această planetă în care nebulizarea rezolvă absolut orice la un copil!

Dexametazona administrată prin nebulizare

Românii sunt inventivi. Probabil unul din neamurile cu un simț nativ pentru improvizație. Mulți ne străduim să depășim obstacole insurmontabile făcând diverse improvizații. Ne descurcăm. Când eram mic colegii mă tachinau la școală strigându-mă “Minitehnicus”. Deci pot înțelege și acceptă unele improvizații pentru rezolvarea temporară a unei situații dificile. Dar invenția cu dexametazona în aerosoli, în loc de Fluticazona propionat [celebrul Flixotide nebules care este coșmarul oricărui părinte român care a încercat să îl procure-pur și simplu nu se găsește decât accidental!] administrată cu ajutorul aparatului de nebulizat, mă exasperează. Pentru că este pur și simplu eronat!

Dacă vom caută în literatură de specialitate [în Pub Med, probabil cel mai mare motor de căutare medicală folsind cuvintele cheie “dexamethasone AND nebulised” vom găsi DOAR 19 articole. Senzațional!!!! Românii au descoperit America!! Dexametazona inhalatorie și rezultatele ei remarcabile ar trebui să fie publicate într-un articol. Este așa un vid în domeniu....

Dar să lăsăm literatură internațională și să luăm o fiolă în mână-scrie mare pe ea “de uz îm/iv”. Adică injectabil. Dar să dăm cuvântul Agenției Naționale a Medicamentului (ANM) “Administrarea se realizează printr-o injecție în mușchi sau venă, eventual prin perfuzie intravenoasă. (...) În unele situații, administrarea se poate face chiar în zonă afectată.” Iar dacă deschidem site-ul ANM vom găsi 4 pagini de tipuri de dexametazona care au autorizație de punere pe piață în România, din care 8 feluri de fiole, 2 genuri de picături oftalmice și restul comprimate. NICI un fel de soluție inhalatorie.

De unde vine mitul? De la un produs istoric, Auxiloson, care este dexametazona isonicotinat. Adică ALTCEVA!!! În referințele căruia există mai multe studii privind efectele asupra cailor aeriene la ... câl, capră, vacă și miel... (Effect of beclomethasone dipropionate and dexamethasone isonicotinate on lung function, bronchoalveolar lavage fluid cytology, and transcription factor expression în airways of horses with recurrent airway obstruction. în Journal of Veterinary Internal Medicine 2006). Deci NU la om!"

MESAJUL DE LUAT ACASĂ-dexametazona este excelentă în afecțiuni cu o componența inflamatorie. Funcționează și în unele maladii respiratorii ale copilului. Pe cale generală (oral, injectabil intravenos sau intramuscular). Nu în nebulizari!

Sursa: https://www.facebook.com/notes/spitalul-virtual-pentru-copii/descoperind-america/405167686542605

Taguri articol: sfatul medicului dexametazona

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

15 comentarii

14 septembrie 2019 Lucia
Dexametazona prescrisa

Buna ziua.Nepotul meu i s a administrat dexametazona ptr nebulizator in combinatie cu ventolin si ser fiziologic .A fost recomandat atat de medicul alergolog cat si de mai multi pediatri.Utilizam aceasta combinatie de la varsta de 2 ani iar acum are 12.Cine greseste in cazul acesta?Chiar si eu am facut aerosoli cu dexametazona la recomandarea medicului ORL..Multumesc.

1 iulie 2018 Ioana
Cel care a scris art chiar are habar

Cel care a scris art este medic. Unul f bun chiar! Acest art este preluat de pe pagina sa de fb! Voi sa mai cititi si voi sa va documentati! Au ramas putini medici care sunt pasionati. Majoritatea sunt hotarati doar pe profit si fac parte din “never ending” ciclu medic-farmacist-companie farmaceutica!

18 martie 2018 Adi
Anunt moderatori

Cautam din timp moderatori de anunturi. Cerem seriozitate.Trebuie sa verificati anunturile pe care alte persoane le posteaza, apoi sa le aprobati afisarea in sistem. Nu este necesara experienta. Va invatam noi totul. Cereti detalii la adresa de email: adi_uifelean@yahoo.com

14 martie 2018 doctor
corectura

"dexametazona". Scuze

14 martie 2018 doctor
Incorect mesaj

Buna ziua! Sunt medic. Nu incurajez automedicatia, abuzul de medicamente asa cum nu cred in panaceul universal. Mesajul dvs este insa incorect. Se stie ca exista mai multe medicamente care sunt indicate IV de exemplu dar pot fi administrate si IM sau oral fara ca acest lucru sa fie trecut in prospect. As aprecia un ton mai echilibrat si nu categoric pentru ca reusiti sa speriati un cititor mai putin avizat. Din fericire vad ca cei care au citit va dezaproba si o fac argumentat. Indicatia terapeutica a dexanetazonei este foarte clara si poate nu ati aflat dar exista studii care arata eficienta ei atunci cand este inhalata. Aceste studii se pare ca nu au ajuns la dvs dar ele exista. Pe viitor as zice sa nu aveti ca singura sustinere un prospect, ci sfatul avizat al unui medic sau farmacist. In fond acolo trebuie sa ne indreptam cand suntem bolnavi. Nu pe internet. Unde oricine poate spune orice. Multumesc!

3 martie 2018 Andreea Nicole
Dexa

Farmacistii sustin medicii care recomanda Dexa pt nebulizator din simplul motiv ca prin nebulizare Dexa are mai putine reactii adverse si absorbtia mult mai redusa decat pe cale intravenoasa. Se cunoaste foarte bine forma farmaceutica a acestui med de catre toti medicii si farmacistii, cu siguranta, prin urmare nu cred ca acestia, TOTI( pt ca toti recomanda administrarea asa, atat pediatri,medicii de familie, orl-istii etc) sunt niste inculti incat sa nu aiba habar de cum sa recomande administrarea acestui faimos medicament. Articolul dv este cat se poate de rau intentionat si mai mult de cat atat, dezinformeaza grav cititorii. Mai studiati inainte de a scrie astfel de articole.

22 februarie 2018 Alex
Dexa

Dexa, ca si alti corticosteroizi, in anumite afectiuni respiratorii se administreaza inhalator/ aerosoli ptr ca astfel doza administrata este mai mica si riscul de RA este mai mic asfel- la copii fiind riscul de osificare a nucleilor de crestere osoasa...Dupa cum ati mentionat, alte produse pentru nu exista pe piata..in principiu sunteti fff subiectiv si malitios in acest articol.

12 noiembrie 2017 Andreea
Documentare medicala inainte

Parerea mea este ca inainte sa publicati un astfel de articol ar trebui sa studiati foarte bine si partea pur medicala,eventual sa dati si sursa unor studii clinice cu aceasta tema cercetata. Nu sa aruncati in spatiul public astfel de info... concluzia acestui art ar fi ca absolut toti pediatrii si neonat din tara asta fac malpraxis!!! Iar in jurisprudenta medicala nu exista cazuri de acest gen! Niste jurnalisti adevarati se documenteaza ft bine inainte sa publice asa ceva!!!

11 noiembrie 2017 Măriuca
Dexa

Orl-istii si pediatrii mi au recomandat pt nebulizare la copil.Am vz ca este folosit pt inflamatii.

11 noiembrie 2017 Aurelia Gavrila
Recomandare medic

Romanii nu sunt inventivi, pentru ca nu ei au administrat dexametazona in urma unui vis fantastic! Au primit recomandare de la un medic, in cazul meu, 2 medici - unul pediatru, de la spitalul Marie Curie, altul medic de familie, fost medic pediatru. In concluzie, pe cine sa mai credem?

12
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.