Sfatul medicului
2356 accesări 04 Mai 2017 0 comentarii

5 din 10 români nu se spală pe mâini, după ce folosesc toaleta

Igiena personală este modalitatea de a ne proteja împotriva unor afecţiuni. Principalele aspecte ale igienei includ: spălarea şi curăţarea corpului; folosirea unor metode de protecţie (mănuşi, ochelari, căşti etc); atenţia de a nu îi afecta pe ceilalţi (izolarea; atenţie la materialele contaminate: şerveţele, pansamente; acoperirea gurii în caz de tuse sau strănut); adresarea la medic, atunci când este cazul.


„În cazul părului, printre normele de igienă se numără: spălarea cel puţin o dată pe săptămână. Înainte de a se folosi vopseaua pentru păr, trebuie testată sensibilitatea la produsul respectiv, deoarece anumite subtanţe pot provoca alergii. Pentru întreţinerea curată a pielii, săpunul şi apa sunt esenţiale. Duşul este recomandat cel puţin o dată pe zi. După baie, pielea trebuie bine clătită şi ştearsă bine cu un prosop curat. Este de evitat folosirea în comun a prosoapelor şi chiar a săpunurilor”, explică dr. Loti Popescu, specialist în promovarea sănătăţii.

Cum se face periajul dentar corect

Potrivit specialistului, dinţii se curăţă de cel puţin două ori pe zi, ideal, după fiecare masă, dar cel mai important este spălatul dinţilor înainte de culcare. „Pentru un periaj corect, periuţa se aşează la 45 grade de suprafaţa verticală a dinţilor şi se efectuează mişcări verticale dinspre gingie spre dinte. Nu trebuie să se apese excesiv, placa bacteriană este îndepărtată de vârfurile perilor periuţei de dinţi. Prin mişcări repetate se periază feţele externe şi cele interne. Cu mişcări de dute-vino, se periază numai suprafeţele care efectuează mestecarea alimentelor. Periajul trebuie să dureze minim 3 minute. Este indicat a se peria şi limba, pentru a avea o respiraţie proaspată”, mai spune specialistul.


Igiena mâinilor

Mâinile se spală cu apă şi săpun, înainte şi după masă, la fel şi înainte şi după folosirea toaletei. De asemenea, după folosirea unui şerveţel sau a unei batiste, pentru a tuşi sau a sufla nasul, este bine ca mâinile să fie spălate. Din păcate, un studiu recent arată că 5 din 10 români nu se spală pe mâini, după ce folosesc toaleta! Unghiile se păstrează curate şi scurte, însă nu se taie foarte scurte, pentru a nu leza pielea. Este contraindicat şi dăunător ca acestea să se coloreze permanent.

Igiena intimă, la femei şi bărbaţi

Femeile sunt predispuse infecţiilor genitale externe sau intravaginale, şi chiar a trompelor uterine şi a ovarelor (anexite, ovarite). Folosirea corectă a hârtiei la toaletă este extrem de importantă, pentru evitarea infecţiilor. Duşul local trebuie făcut zilnic şi este destinat doar organelor genitale externe, excluzând spălăturile intravaginale. Spălăturile vaginale nu sunt indicate de rutină, ele se practică în cazul unor patologii, a unor infecţii vaginale şi sunt recomandate numai de medici.

La bărbaţi este indicată spălarea insistentă şi cu apă din abundenţă. „Autoexaminarea organelor genitale are doi paşi: inspecţia vizuală, care poate evidenţia zone înroşite, mici infecţii, furuncule, umflare sau secreţii anormale; palparea, pentru evidenţierea posibilelor zone sensibile, dureroase, iritate, umflate sau mai calde, care trădează infecţia. În cazul în care depistaţi astfel de modificări, nu ezitaţi să vă prezentaţi la medic”, explică medicul specialist.

Alte reguli importante de igienă


Pentru o sănătate durabilă, în permanenţă trebuie să se ţină cont de regulile minime de igienă. Specialiştii spun că există anumite obiceiuri care trebuie evitate, aparent inofensive, dar care pot duce la îmbolnăviri grave: scobitul între dinţi cu unghia; lingerea degetelor; umezirea degetului pe limba, la trecerea paginilor şi număratul banilor; consumarea produselor alimentare în stradă şi transportul comun; probarea fructelor, legumelor la piaţă; pipăirea pâinii şi fructelor în magazin; sărutarea câinelui ori a pisicii.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.