Sfatul medicului
3375 accesări 19 Martie 2017 0 comentarii

Alergia la ou, frecventă la copii, dar poate apărea şi la adulţi. Cum se manifestă boala

Alergia la ou se află pe locul doi în topul alergiilor la copiii mici, după alergia la laptele de vacă. Această afecţiune se poate dezvolta şi prin transmiterea proteinei de ou prin laptele matern, în timpul alăptării, iar în acest caz, este interzis ca mama să consume ouă şi produse pe bază de ou atâta timp cât alăptează.În dezvoltarea alergiei, cel mai frecvent, este implicat albuşul de ou, dar, cu toate acestea, în cazul unei alergii, se recomandă oprirea consumului întregului aliment.

Potrivit dr. Victoria Sava, medic pediatru, „simptomele alergiei la ou se pot manifesta la nivelul pielii, prin apariţia unor eczeme, urticarie, eritem sau dermatită atopică. De asemenea, la nivel respirator, persoanele afectate au simptome de rinosinuzită, precum: strănut, obstrucţie nazală, secreţii apoase, greutate în respiraţie etc. Mai pot apărea dureri şi crampe abdominale, greaţă, vărsături şi scaune diareice. În cazuri rare, poate să apară şi şocul anafilactic. De aceea, persoanele care fac alergie gravă la ou trebuie să aibă asupra lor, în permanenţă, adrenalină injectabilă”.

Pentru a fi diagnosticate corect, persoanele cu alergie la ou trebuie să meargă la alergolog, pentru a face testele cutanate. Diagnosticarea se mai poate face şi prin testele de sânge.

Deşi această alergie este mai des întâlnită la copiii mici, nu este exclus să apară şi la maturitate. Cei care au alergie la oul de găină pot să tolereze alte tipuri de ouă, de prepeliţă, de exemplu, însă acest lucru se întâmplă foarte rar şi trebuie testare prealabilă.

Dulciurile, o problemă greu de evitat

În cazul copiilor, alergia la ou trebuie ţinută sub control. Astfel, părinţii trebuie să verifice extrem de atent alimentaţia celor mici, pentru a fi siguri că nu conţine acest aliment. Totodată, o mare problemă o reprezintă dulciurile, atât de mult dorite, deoarece majoritatea conţin ouă şi derivate din ou.

„Dacă cel mic are reacţii grave atunci când consumă acest aliment, părintele trebuie să îi explice ce nu are voie să mănânce şi de ce. El trebuie să ştie consecinţele consumului de alimente care îi pot face rău. De regulă, alergia la ou este mai frecventă la copiii cu vârsta sub un an şi de aceea oul trebuie introdus cu precauţie, în timpul diversificării”, explică medicul specialist.

Tratamentul alergiei la ou

Baza tratamentului o reprezintă adoptarea unui regim alimentar din care sunt excluse toate produsele ce conţin ou. Aşa că, de fiecare dată când merg la cumpărături, părinţii trebuie să citească etichetele cu atenţie. De asemenea, unele produse de igienă personală pot conţine proteine din ou. Şi acestea trebuie evitate. Medicul de familie trebuie să fie la curent cu toate afecţiunile de care suferă copilul, deoarece unele vaccinuri au în compoziţia lor proteină din ou, iar unele sunt indicate copiilor alergici, însă altele nu.

Tratamentul se face simptomatic, prin administrarea de antihistaminice şi derivaţi cortizonici, în unele cazuri, pentru oprirea extinderii manifestărilor. Persoanele alergice la ou pot avea interdicţie de a consuma acest aliment pentru toată viaţă. De asemenea, acestea nu trebuie să intre în contact cu produse care conţin ou sau cu ustensilele cu care au fost pregătite alimentele ce au în compoziţie acest aliment.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.