Sfatul medicului
170 accesări 09 Martie 2022 0 comentarii

Amnezia infantilă - ce este şi când apare

V-aţi întrebat vreodată de ce este atât de greu să vă amintiţi anumite episoade din primii ani de viaţă? Specialiştii susţin că amnezia infantilă se referă la perioadele din copilăria timpurie pe care nu vi le puteţi aminti şi care durează până la aproximativ 3 - 4 ani. Ce se întâmplă, de fapt? Există explicații pentru orice, deci şi pentru motivele pentru care apare această absență a amintirilor.

Poate v-aţi întrebat de ce nu aveţi amintiri clare despre primii ani de viață sau îndoieli cu privire la prima zi de grădiniță. Nu știţi sigur dacă vă amintiţi sau dacă ceea ce știţi corespunde unei povești spuse de un adult. Această dificultate de a păstra în mod clar în memorie momentele trăite în copilăria timpurie este cunoscută sub denumirea de amnezie infantilă. În cazul specific al termenului de amnezie infantilă, acesta descrie incapacitatea de a păstra amintirile primilor ani de viață, deci reprezintă absența amintirilor experiențelor trăite de copii până la vârsta de aproximativ patru ani. Conform unui studiu privind amnezia infantilă și memoria autobiografică, zona în care se dezvoltă memoria este cortexul prefrontal, deși cortexul temporal inferior și amigdala sunt, de asemenea, importante în acest proces. De-a lungul timpului, problema a făcut obiectul unor cercetări remarcabile. Este cazul lui Sigmund Freud și Jean Piaget, care abordează teoriile din perspective diferite, ce ajută la elucidarea mecanismelor selective ale memoriei. Drept urmare, se estimează că un copil mic este capabil să-și amintească momentele trecute, dar acestea, pe măsură ce copilul crește și creierul se dezvoltă, vor fi uitate. Această acțiune de suprimare a amintirilor din memorie este numită amnezie infantilă. Aşa că micuţul care vorbește deja se poate referi la experiențe recente și la altele nu atât de apropiate. Există cercetări care indică faptul că, de-a lungul anilor, aceste amintiri dispar din conștient, deși rămân ca urme în psihic. Unele dintre aceste amintiri rămân fixate în memorie datorită unui eveniment, fie că este o înregistrare video, audio sau o fotografie. Acest lucru le permite să rămână în minte în mod conștient.

Taguri articol: pediatrie sfatul medicului amnezia

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.