Boli şi afecţiuni
2270 accesări 24 Aprilie 2017 0 comentarii

Apneea în somn şi consecinţele sale pe termen lung

Apneea reprezintă întreruperea respiraţiei mai mult de 10 secunde. Cel mai frecvent, apneea se produce în somn, din cauza obturării parţiale sau totale a căilor respiratorii.Sforăitul este o manifestare care deranjează partenera/partenerul, prin zgomotul respirator emis în timpul somnului de curentul de aer care trece prin nas şi laringe.

Nu toate persoanele care sforăie în mod obişnuit suferă de sindromul de apnee în somn (SAS), dar la acestea apar în mod frecvent pauzele respiratorii, ce depăşesc uneori un minut.

„Alte manifestări ale apneei sunt: somnul neodihnitor, care determină oboseală excesivă în cursul zilei; tulburările de memorie şi concentrare; cefaleea matinală etc. Factorii de risc ce predispun la apariţia acestei afecţiuni sunt: vârsta peste 30 ani; sexul masculin; existenţa în familie a altor persoane suferinde de SAS; deformaţiile coloanei vertebrale; anomalii craniofaciale congenitale; menopauza; obezitatea; circumferinţa gâtului peste 43 cm la bărbaţi şi peste 40 cm la femei; anomalii ale nasului, gurii, faringelui; consumul de alcool, somnifere; fumatul; dormitul pe spate; dezechilibre hormonale: hipotiroidie, acromegalie”, explică dr. Vera Eniko Pall, specialist pneumolog, cabinetul Verasante.

În timpul somnului, este foarte important să se asigure o respiraţie normală.

Persoanele care suferă deSASprezintăîn somno scădere a concentraţiei de oxigen în sânge, din cauza întreruperii frecvente a respiraţiei. Scăderea oxigenării sângelui afectează funcţionarea organelor, mai ales a inimii, a sistemului nervos şi a rinichilor. Consecinţele bolii se reflectă asupra: aparatului cardiovascular, prin hipertensiune arterială, aritmii, infarct miocardic,accidente vasculare cerebrale; aparatului respirator, prin insuficienţă respiratorie cronică; sistemului endocrin şi altele.

Pentru mai multe informaţii, apelaţi numărul de telefon 0722.302.654.

Taguri articol: boli şi afecţiuni apnee boli somn hipertensiune pneumolog vera eniko pall verasante infarct

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.