Copilul
1948 accesări 12 Februarie 2017 0 comentarii

Atenţie mare la copiii cu alergii! Dacă sesizaţi semne de şoc anafilactic, sunaţi urgent la 112

Reacţiile alergice la copii sunt extrem de periculoase,mai ales că unele dintre ele pot fi necunoscute, iar simptomelepot fi confundate cu semnele altor afecţiuni. Şocul anafilacticeste cea mai periculoasă formă a unei reacţii alergicea organismului, când acesta vine în contact cu un alergen puternic, iar în acest caz, viaţa este pusă în pericol, şi la copii, şi la adulţi.

Ciupiturile de insecte, anumite alimente sau unele medicamente pot declanşa reacţii alergice, cu simptome uşoare (mâncărime pe piele, scurgeri nazale), până la şoc anafilactic. De aceea, dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveţi reacţii alergice cutanate sau ale căilor respiratorii, care se manifestă destul de des, câteva investigaţii specifice pot stabili dacă suferiţi de anumite alergii şi, astfel, să vă puteţi apăra împotriva lor.

„Şocul anafilactic debutează cu senzaţie de mâncărime a buzelor, în gât şi gură, iar apoi pe tot corpul. De asemenea, zonele din jurul ochilor, a cavităţii bucale şi gâtul se pot umfla şi apar dificutăţi la înghiţire. Procesul de respiraţie este îngreunat, deoarece căile respiratorii se îngustează. Pielea copilului devine palidă, transpirată şi rece. Pot apărea şi durerile abdominale, diareea, letargia sau voma, dar cel mai grav semn este leşinul şi, dacă nu se intervine rapid, poate surveni decesul”, explică dr. Victoria Sava, medic pediatru.

Măsuri de urgenţăAşadar, şocul anafilactic este extrem de periculos, acesta duce chiar la pierderea cunoştinţei şi deces, dacă nu se intervine terapeutic rapid.

În cazul în care cel mic prezintă semne de reacţie anafilactică, trebuie să solicitaţi Serviciul de Ambulanţă, la 112, pentru a se interveni cât mai repede. Oricum, medicii specialişti recomandă, în cazul copiilor care în trecut au mai avut reacţii alergice, să aibă în casă un kit special care să conţină o doză de adrenalină (epinefrină), ce poate fi injectată chiar de părinţi, în caz de şoc anafilactic.

„Acest hormon, adrenalina, îmbu-nătăţeşte presiunea sanguină şi funcţia respiratorie, atenuând reacţia alergică. Chiar dacă se recurge la această măsură, tot trebuie solicitat Serviciul de Urgenţă. În timp ce se aşteaptă, copilul trebuie calmat, pentru a respira cât mai bine. Părinţii ai căror copii au reacţii alergice agresive ar trebui să ştie manevrele de resuscitare, pentru a-l ajuta pe cel mic, în caz de nevoie, până la sosirea cadrelor medicale”, mai spune specialistul.

Cum poate fi prevenitşocul anafilacticTestele medicale care pot depista posibilele alergii sunt foarte utile în prevenţia unui posibil şoc anafilactic, deoarece, dacă părinţii sunt informaţi, aceştia pot interveni prompt şi sunt mai pregătiţi pentru o astfel de situaţie.

Dacă cel mic suferă de alergii necunoscute, este foarte greu să previi o reacţie anafilactică. Oricum, medicii îi sfătuiesc pe părinţi să fie atenţi şi să anticipeze orice posibilă reacţie alergică, mai ales dacă îi introduc copilului în dietă un aliment nou sau dacă acestuia îi este administrat un medicament nou.

Este indicat ca toţi părinţii să vorbească cu medicul pediatru, alergolog sau de familie, despre cum se utilizează kitul cu epinefrină, în caz de şoc anafilactic. De asemenea, copilul trebuie ferit, cât de mult se poate, de factorii la care este alergic, iar în cazul alergiilor alimentare, trebuie ca părinţii să comunice tuturor persoanelor din anturaj, mai ales personalului grădiniţei, alimentele la care cel mic este alergic, pentru a fi ferit de ele.

Taguri articol: copilul reacţie alergică victoria sava

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.