25 Iunie 2015
2695 accesări
0 comentarii

Vrei să pregăteşti cea mai gustoasă dulceaţă de smochine? Ai aici reţeta!

Ingrediente:

3 kg. smochine proaspete, coapte bine
1,5 kg. zahar
150 ml. vin rosu sec
150 ml. apa
1, 1/2 lamai (coaja galbena si zeama)
1 baton de scortisoara
1 pastaie de vanilie

Etapele pregătirii

1. Smochinele se spala bine, se indeparteaza coditele apoi se taie in felii (depinde de marimea smochinelor, in general 6-8 felii).

2. Intr-o cratita se pune zaharul, se adauga apa si vinul rosu si se pune pe foc. Se fierbe pana cand zaharul se dizolva complet si se leaga siropul ca pentru dulceata. Se adauga smochinele taiate felii, coaja de lamaie (partea galbena decojita cu un peeler), zeama de lamaie, batonul de scortisoara, semintele si pastaia de vanilie.

3. Se fierbe dulceata la foc potrivit, se indeparteaza spuma de cateva ori si mai degraba se scutura decat sa se amestece, pentru a nu strivi fructele. Se probeaza dulceata picurand cateva picaturi din sirop pe o farfurioara,m daca atunci cand se racesc nu se imprastie, ramanand legate ca niste mici perle cu mijlocul moale, dulceata e gata. Se trage cratita de pe foc, se indeparteaza bucatile de coaja de lamaie, batonul de scortisoara si pastaia de vanilie. Se toarna dulceata fierbinte in borcane curate si sterilizate, asezate pe o tava metalica pentru a preveni socul termic ce ar putea face borcanele sa plesneasca. Borcanele se capseaza imediat si se intorc cu susul in jos. Dupa 5 minute se intorc in pozitia fireasca si se invelesc cu cateva straturi de textile, ca sa se raceasca cat mai lent.

4. Dupa ce s-a racit, se verifica sa fie toate borcanele bine vacuumate si se depoziteaza borcanele in camara. Daca vreunul dintre capace nu a etansat bine, se va pastra borcanul in frigider, urmand sa se consume cat mai curand.

Sursa:www.retetecalamama.ro

Taguri articol: reţete culinare dulceata smochine vin

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii