28 Octombrie 2015
3203 accesări
1 comentariu


Hepatita cronică virală B este o boală ascunsă, lipsităde simptome evidente pe plan clinic în cea mai mare partedin cazuri şi pentru o lungă perioadă de timp. Atuncicând simptomele sunt prezente, sunt mai degrabă nespecifice, precum oboseală, disconfort abdominal sau balonări şi tindsă fie atribuite de către pacient altor cauze contextuale (alimentaţie, stres), ceea ce ducela întârzierea diagnosticului.

Doar în cazurile avansate, hepatita cro-nică se manifestă evident clinic prin icter, mărirea de volum a abdomenului, edeme ale picioarelor, sângerări cutanate sau ale mucoaselor etc. Dar în aceste cazuri, de cele mai multe ori, boala este deja în stadiul de ciroză hepatică.

„Este important să deosebim între ele hepatitele în funcţie de cauza lor. Unele sunt provocate de infecţiile virale cu virusurile numite după literele alfabetului, de la A la E. Virusurile B, C şi D provoacă hepatita acută, care poate evolua către hepatită cronică, ciroză hepatică şi cancer. Acestea se transmit pe cale parenterală (injecţii, tratamente intravenoase, droguri şi orice manevră invazivă medicală sau neme-dicală cu instrumente incomplet sterilizate), perinatal (de la mamă la făt) şi pe cale sexuală. Virusurile A şi E provoacă numai hepatita acută care, în cele mai multe cazuri, se vindecă fără sechele. Trans-miterea acestor virusuri se face pe cale enterală (fecal - orală, adică prin mâini murdare, alimente contaminate). Fiecare formă de hepatită beneficiază de o abordare terapeutică individualizată (de exemplu, hepatitele virale se tratează cu antivirale de generaţie nouă, hepatita autoimună se tratează cu corticosteroizi şi imunosupresoare etc.), de aceea pacientul trebuie să se prezinte la medicul specialist pentru particularizarea tratamentului şi a sfaturilor medicale pentru fiecare caz în parte”, a precizat dr. Eugen Dumitru, medic primar gastroenterolog în cadrul Centrului Medical Gastromond.

Când poate evolua hepatita B către cancerul de ficat

Un pacient cu hepatita B are un risc de 100 de ori mai mare de a face un cancer la ficat decât o persoană neinfectată. Riscul creşte o dată cu trecerea timpului de la momentul infecţiei, este mai mare la cei care au viremie crescută şi la persoanele care cumulează şi alţi factori de risc: consumul de alcool, fumatul, alte infecţii, precum virusul C sau HIV, obezitatea sau diabetul zaharat.

Odată apărut, cancerul la ficat are un prognostic negativ, deoarece supravieţuirea la 5 ani este de sub 10%.

Pentru care tip de hepatităexistă tratament curativ„În ultima perioadă, se vorbeşte tot mai des despre faptul că hepatita C poate fi vindecată. Într-adevăr, noile generaţii de antivirale reuşesc să trateze infecţia virală C în peste 95-98% din cazuri. În afară de aceste cifre foarte optimiste, mai sunt şi alte avantaje: administrarea exclusiv pe cale orală, durata mai mică a terapiei (3 - 6 luni, în funcţie de stadiul fibrozei), lipsa reacţiilor adverse, disponibilitatea fără limită de vârstă şi chiar şi pentru cazurile considerate dificile: ciroza hepatică decompensată, asocierea cu insuficienţa renală, HIV”, mai spune medicul.

Vaccinarea, armă sigură

Vaccinarea contra hepatitei B este cea mai bună metodă profilactică pentru o persoană neinfectată. Vaccinul este eficient, doar că persoanele vaccinate trebuie să facă o serie de rapeluri după o schemă cunoscută de către specialişti şi un control prin determinarea anticorpilor anti-HBs la final, pentru verificarea eficacităţii vaccinării.

Specialiştii gastroenterologi din cadrul centrului Gastromond oferă, zilnic, consultaţii prin care pacienţii bolnavi de hepatită, care întrunesc toate condiţiile, să fie înscrişi în programul naţional de tratament interferon - free.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

1 comentariu

16 noiembrie 2015
sibnet
Extra lucru la domiciliu

Cautam colaboratori pentru activitate desfasurata acasa, pe calculator. Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii trimise prin e-mail. Mesaj la [email protected]

Articol publicat de Andreea Năstase