07 Decembrie 2015
1272 accesări
0 comentarii

Cancerul de piele duce tot mai des la mutilarea pacienţilor care se prezintă la medic prea târziu sau amână cât pot de mult operaţia salvatoare.

Din păcate, medicii dermatologi din România întâlnesc frecvent cazuri de mutilări provocate de cancerul de piele.

„Carcinoamele cutanate netratate sau tratate incorect recidivează, distrugând ţesuturile învecinate şi devin, astfel, mutilante. «Vina» acestor tumori dezvoltate totuşi la vedere este că sunt complet asimptomatice”, avertizează Mihaela Leventer, medic dermatolog.

Deşi, în prezent, cancerele de piele sunt tratabile, există încă în rândul pacienţilor concepţia greşită potrivit căreia aluniţele şi excrescenţele trebuie lăsate la locul lor. Numai medicii dermatologi pot însă decide acest lucru, după stabilirea diagnosticului.

„Operaţia este primul gest terapeutic. Efectuată corect, duce la vindecarea tumorilor incipiente, a carcinoamelor. Recidivele tumorale după intervenţii incomplete sau greşit alese compromit irevocabil zona şi pot duce chiar la deces”, afirmă specialiştii care se confruntă zilnic cu cazuri grave de cancer ce ar fi putut fi tratate dacă pacienţii ar fi solicitat sfatul unui specialist în tratarea tumorilor maligne.

Potrivit medicului Mihaela Leventer, mulţi pacienţi nu merg la medic din teama de operaţie, deşi au rămas fără o nară, ureche sau pleoapă. Adesea, aceştia ajung la cabinet când nu mai se poate rezolva nimic. De asemenea, există şi pacienţi care au beneficiat de un tratament incomplet sau incorect. Soluţia pentru aceştia poate fi reconstrucţia cu ţesut propriu sau proteze.

Întinderea tumorii se poate verifica printr-o tehnică numită microchirurgia Mohs. Tumora poate fi cartografiată la microscop, indicând locul de unde mai trebuie scos un strat. Potrivit medicului Mihaela Leventer, această tehnică permite conservarea ţesutului neafectat şi dă siguranţa vindecării. „Metoda se aplică, în special, carcinoamelor, dermafibrosarcomului, anumitor forme de melanom malign şi încă unor feluri de tumori, zece la număr”, explică medicul Mihaela Leventer.

Specialiştii atrag atenţia tuturor pacienţilor cu leziuni pe piele suspecte să nu le trateze după ureche, să nu le traumatizeze şi să se prezinte la un medic dermatolog cu expertiză în tratarea cancerului.

Taguri articol: boli şi afecţiuni cancer melanom dermatolog

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir