Sfatul medicului
490 accesări 31 Ianuarie 2022 0 comentarii

Când apare constricția pupilei și care sunt cauzele

Mioza sau constricția pupilei este un mecanism fiziologic care apare, în general, ca răspuns la expunerea la lumină. Cu toate acestea, efectul poate fi secundar unor daune neurologice sau intoxicații cu anumite substanțe. De cele mai multe ori, pupilele pot reflecta existența unei leziuni nervoase sau chiar ghida diagnosticul de otrăvire.

Cum spuneam, mioza este termenul medical folosit pentru constricția pupilei. Deseori, problema poate părea irelevantă, dar dezvăluie multe despre starea de sănătate a unei persoane. Înainte de toate, însă, trebuie să știți că pupila este partea ochiului care reacționează fiziologic la schimbările de lumină, fie prin contractare, fie prin dilatare. În plus, dimensiunea acesteia se modifică atunci când o persoană consumă toxine sau când există leziuni ale creierului. Potrivit dr. Ruxandra Bontaș, mioza (pupiloconstricția) constă în contracția pupilei, adică a celei mai întunecate părți a ochiului situate în centrul irisului. De regulă, aceasta se dilată sau se contractă pentru a regla cantitatea de lumină, în funcție de mediul înconjurător. „De obicei, ea se dilată atunci când mediul este întunecat, proces care se numește midriază. În schimb, pupila devine mai mică atunci când există multă lumină. În acest caz, ne referim la un reflex fiziologic normal controlat de sistemul nervos parasimpatic, când mișcările apar grație mușchiului ciliar, dilatatorul irisului prezent în ochi. Cel care coordonează toate aceste mișcări este sistemul nervos simpatic. Pe scurt, mioza este un proces fiziologic care are loc ca răspuns la cantitatea de lumină din mediu, dar aceasta nu este singura situație care poate duce la această reacție. La rândul lor, anumite substanțe sau boli pot provoca mioza. Spre exemplu, opiaceele modifică funcționarea sistemului nervos central. În ziua de azi, oamenii le folosesc fie ca medicamente pentru o anumită afecțiune, fie în scopuri recreative. Totuși, opiaceele deprimă sistemul nervos, iar pupilele se contractă și reacționează greu la stimulii luminoși”, a explicat medicul.

De precizat că intoxicația cu opioide se caracterizează prin mioză și depresie respiratorie și a conștienței, printre alte simptome. Desigur, pe lângă opioide, există multe alte substanțe chimice care pot duce la mioză. De fapt, mai multe medicamente menționează mioza printre efectele lor secundare, cum ar fi antipsihoticele. Același lucru este valabil și pentru medicamentele topice utilizate pentru tratarea glaucomului. Totodată, mioza poate apărea în funcție de zona creierului afectată de sângerare (de exemplu, în cazurile de accident vascular cerebral grav sau atunci când este implicat talamusul).Pentru a stabili cauzele miozei, cel mai simplu lucru este să analizați starea generală a pacientului. În astfel de cazuri, medicii întreabă persoana în cauză dacă se află sub efectul medicamentelor sau al drogurilor. De asemenea, medicul va urmări modul în care reacționează pupilele la stimulii luminoși și va testa diferite reflexe oculare pentru a verifica starea neurologică a pacientului.

Reflexul fotomotor este unul dintre reflexele analizate. Alt reflex este cel consensual, care confirmă dacă și pupila celuilalt ochi (cel care nu este iluminat) se contractă. Acesta arată dacă leziunea se află într-unul dintre nervii periferici sau în creierul superior.

Taguri articol: sfatul medicului oftalmologie ochi simptome medicamente diagnostic pupile leziuni

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.