Sfatul medicului
22578 accesări 15 Februarie 2016 21 comentarii

Cand avem nevoie de ajutorul unui psiholog?

Perceptia romanilor privind rolul psihologului intr-o societate incepe sa se schimbe in ultimii ani, iar oamenii au inceput sa inteleaga ca nu e nimic rusinos in a avea sufletul ranit, iar ca orice rana, aceasta poate fi vindecata cu ajutorul unui specialist.

Cu toate acestea, potrivit doctorului in psihologie Geanina Cucu Ciuhan, societatea actuala inca face confuzii destul de mari intre rolul psihologului, al psihoterapeutului si al psihiatrului, iar multi dintre noi apelam la ajutorul unui specialist abia atunci cand intampinam o problema critica de viata, careia nu ii putem face fata singuri.

"Imbucurator este ca romanii au inceput sa nu mai aiba o perceptie negativa cu privire la mersul la psiholog, au inteles destul de bine ca nu e nimic degradant in a avea sufletul ranit si in a trai unele emotii pe care nu le putem controla fara ajutorul unui specialist, insa mai este nevoie de timp pana cand o sa apeleze la psiholog cu mult inainte ca o tulburare sa se agraveze. De cele mai multe ori, oamenii consulta un psiholog atunci cand inteleg ca nu mai pot gestiona de unii singuri emotiile puternice sau tulburarile de comportament, dar inca nu au constientizat cat de important este consultul psihologic care poate preveni agravarea lor"

- prof.univ.Geanina Cucu Ciuhan, directorul Minnie Psychological Center.

Cand ne putem da seama ca avem nevoie de ajutorul unui psiholog?
In opinia profesorului Cucu Ciuhan, exista un numar variat de simptome care evidentiaza, mai devreme sau mai tarziu, faptul ca persoana se afla intr-un impas existential sau este pe cale de a dezvolta o anumita tulburare psihica. Printre cele mai frecvente simptome identificate de doctorul in psihologie, la publicul din Romania, sunt: tristetea, furia, iritabilitatea, lipsa de speranta, tulburari ale somnului (insomnie sau hipersomnie), un apetit diminuat considerabil sau, dimpotriva, crescut, retragerea fata de familie sau grupul de prieteni sau diminuarea placerii de a petrece timpul cu acestia. In acelasi timp, si temerile excesive fata de obiecte sau situatii specifice (de ex.: folosirea liftului, zborul cu avionul, teama de inaltimi, teama de a vorbi in public, claustrofobia, agorafobia), experimentarea unor stari anxioase sau a atacurilor de panica reprezinta situatii pe care oamenii nu le pot gestiona singuri si au nevoie de ajutorul unui psiholog.

Multe dintre aceste tulburari pot fi tratate de psihoterapeut. Exista insa si anumite cazuri in care suferinta psihica trebuie tratata interdisciplinar, printr-un tratament prescris de mediul psihiatru, insotit de psihoterapie. Ne referim aici la tulburarile depresive majore, la tulburarile anxioase sau la cele de tip psihotic.

“Este important ca oamenii sa stie ca nu este necesar sa apeleze la serviciile unui psihoterapeut doar in situatiile in care se confrunta cu dificultati majore (tulburari psihice) sau abia dupa ce aceste dificultati s-au cronicizat sau s-au agravat (transformandu-se in tulburari psihice). De asemenea, pentru o schimbare de perspectiva, invit oamenii sa priveasca suferinta psihica la fel ca pe orice alta suferinta somatica/fizica. Suferinta psihica este o „rana” a sufletului, rana care, „netratata”, de cele mai multe ori, ramane deschisa ani de zile. Intrebarea este: daca am avea o rana la picior, la mana sau localizata in orice alta parte a corpului, am ignora-o ani de zile?”

- declara doctorul in psihologie Geanina Cucu Ciuhan.

Taguri articol: psihologie psiholog

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

21 comentarii

17 august 2022 BrentUteft
Thank

подъемные столы http://gidravlicheskiye-podyemnyye-stoly.ru

28 iulie 2022 JesseVot
Thank

рохля электрическая https://samokhodnyye-elektricheskiye-telezhki.ru

11 iulie 2022 Anthonybaimb
Thank

ножничный подъемник для склада https://nozhnichnyye-podyemniki-dlya-sklada.ru

29 iunie 2022 RobinAdolf
Thank

самоходный штабелер https://shtabeler-elektricheskiy-samokhodnyy.ru

27 iunie 2022 ChesterDor
Thank

электроштабелеры для складов http://www.elektroshtabeler-kupit.ru

12 august 2020 Uddterri
aj6ljskfzo

vardenafil effets secondaires americancollegeofpsychoanalysts.org sildenafil sandoz 100 mg prix americancollegeofpsychoanalysts.org tadalafil cialis https://americancollegeofpsychoanalysts.org/2020/07/18/erectile-dysfunction-with-the-help-of-hypertension-levitra-can-really-help/

5 august 2020 Ueiruaal
pj0fwigmoc

vilitra vardenafil tablets 20 mg www.salinashsbaseball.com sildenafil citrate www.salinashsbaseball.com prezzo vardenafil zentiva http://www.salinashsbaseball.com/female-sexual-dysfunctions-an-overview/

4 iulie 2020 iiIfddfaa
kredit fur arbeitslose - wvqv

kredit 24 sofort http://www.sofortkreditonline.org/kredit-12-monate-laufzeit commerzbank kredit http://www.sofortkreditonline.org/kredit-12-monate-laufzeit kredit negativzins http://www.sofortkreditonline.org/kredit-12-monate-laufzeit

24 iunie 2020 psadzBef
essay pm ys

essay typer james mattis essay https://writeessaywow.com/ - student essay invisible ink

23 iunie 2020 AlbertIceda
site uo cb

tylenol arthritis is tylenol an anti-inflammatory https://drugstoreonliner.com/tylenol.php - tylenol with codeine trazodone 50mg trazodone medication https://drugstoreonliner.com/trazodone.php - trazodone medication cipro 500 cipro for sinus infection https://drugstoreonliner.com/cipro.php - what is cipro used for lexapro generic side effects for lexapro https://drugstoreonliner.com/lexapro.php - lexapro for anxiety xarelto coupon xarelto coupon https://drugstoreonliner.com/xarelto.php - xarelto cost interactions for cymbalta cymbalta generic https://drugstoreonliner.com/cymbalta.php - cymbalta dosage

123
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.