11 Iulie 2017
1759 accesări
0 comentarii

Ritmul alert al vieţii cotidiene, stresul accentuat, oboseala cronică, grijile constante şi cantitatea prea mare de activităţi ce trebuie efectuate zilnic, toate acestea adunate pot cauza incapacitate de concentrare şi pierderi de memorie Pierderile de memorie pot avea la bază cauze mult mai grave, spun specialiştii neurologi. De exemplu, acestea pot fi primul semn ce anunţă o demenţă. De aceea, este extrem de important ca, atunci când o persoană se confruntă cu pierderi de memorie, indiferent de vârstă, să consulte un medic specialist pentru a stabili cauza corectă a pierderilor de memorie, prin investigaţiile specifice.

Medicul îi ajută pe pacienţi să facă diferenţa între o simplă „zăpăceală” şi pierderea de memorie serioasă. Există persoane care tot timpul uită unde şi-au pus cheile, ochelarii, se întâlnesc cu cunoscuţi, însă nu îşi mai amintesc numele acestora, aceste scăpări de memorie devin din ce în ce mai dese, pe măsură ce trec anii.

„Pierderile de memorie ar putea fi un termen larg pentru mine, ca medic. Avem o tulburare cognitivă uşoară, o tulburare care face o tranziţie de la o îmbătrânire normală la demenţa propriu-zisă. Numeroase studii au încercat să vadă dacă există vreo relevanţă în acest caz. Concluzia a fost că pacienţii identificaţi cu tulburare cognitivă uşoară au risc mai mare de a dezvolta boala Alzheimer faţă de populaţia normală. Cauzele pierderilor de memorie pot fi nenumărate, inclusiv afecţiuni psihiatrice la tineri, tumori, infecţii, boli cerebrovasculare, pe lângă bolile neurodegenerative propriu-zise, ca demenţa Alzheimer, boala Parkinson etc.”, explică dr. Ana-Maria Ionescu, medic neurolog.

Odată cu trecerea anilor, creierul nu mai procesează cu aceeaşi viteză, iar capacitatea noastră de a ne aminti informaţii scade. Pierderile de memorie pot fi un motiv de supărare şi îngrijorarea, în acelaşi timp, pentru persoanele afectate, însă medicii specialişti spun că nu întotdeauna acestea sunt un motiv de îngrijorare.

Tot mai mulţi tineri au tulburări de memorie

Potrivit medicilor specialişti, deşi pierderile de memorie sunt specifice bătrânilor, tot mai mulţi tineri le experimentează. Deşi uitarea este un simptom al îmbătrânirii, aceasta poate fi cauzată şi de alte simptome, precum stresul, lipsa somnului, deficienţa de vitamina B12, depresia şi alte afecţiuni psihiatrice, alcoolul, dar şi anumite medicamente.

„Părerea mea este că sfatul unui specialist trebuie cerut cât mai repede. Există, de exemplu, accidente vasculare care se manifestă exclusiv prin pierderi de memorie de scurtă durată. Sau, acestea pot fi primul semn al unei afecţiuni neurodegenerative, cum este boala Alzheimer. Tulburările de memorie reprezintă o cauză majoră a prezentării pacientului în cabinetul de neurologie, aş putea spune de la vârste tinere până la vârste înaintate. Mai frecvent la pacienţii vârstnici, într-adevăr, însă sunt şi pacienţi tineri care cer ajutor pentru aceste tulburări de memorie. Există o serie de teste care se aplică în aceste cazuri, teste serologice, teste imagistice şi, nu în ultimul rând, testele psihologice care identifică domeniul tulburării de memorie”, adaugă medicul neurolog.

Pierderile de memorie ocazionale pot fi un semn de oboseală, însă, dacă acestea sunt asociate şi cu alte simptome, precum afectarea simţului orientării, schimbări de comportament, dificultăţi de vorbire etc., medicul trebuie contactat.

Prin intermediul controlului neurologic şi al unui eventual RMN cerebral, pot fi depistate sau nu modificări serioase, care să indice boli vasculare sau afecţiuni cognitive, precum Alzheimer.

Un stil de viaţă sănătos, un regim alimentar echilibrat, mişcarea fizică regulată şi respectarea programului de somn previn anumite dezechilibre cerebrale.

Pentru programări, consultaţii de specialitate şi consiliere, apelaţi numerele de telefon ale MEDSTAR, 0241.638.251, 0722.574.250, 0241.940.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU