Sfatul medicului
11638 accesări 17 Octombrie 2017 0 comentarii

Ce afecţiuni anunţă durerea sânilor. „Cancerul de sân nu doare decât în forme avansate”

Dezechilibrele hormonale pot face ravagii în organismul unei femei. Multe femei se confruntă cu dureri la nivelul sânilor, câteodată doar la unul din sâni, uneori, la ambii. În termeni medicali, această durere se numeşte mastodinie şi are mai multe cauze.

Cauzele mastodiniei pot fi multiple: sensibilitatea crescută sau durere, însoţită de tumefierea sânilor, care apar în mod normal înainte de menstruaţie; durerea persistentă ce caracterizează infecţiile sau abcesele sânului; prezenţa chisturilor sau a fibroadenoamelor mamare (care sunt tumori benigne ale glandei mamare); diverse afecţiuni ale glandelor endocrine; adenopatii axilare care apar în contextul unor boli sau după epilat; folosirea unor articole de lenjerie inadecvate formei şi mărimii sânilor (sutiene cu fir metalic etc); traumatisme locale.

„Cancerul de sân nu este însoţit de durere la nivelul sânului decât în formele foarte avansate, când tumora invadează organele învecinate, ca atare, mastodinia este un simptom ce caracterizează afecţiunile benigne ale sânului. Prezenţa mastodiniei este un motiv pentru care femeia ar trebui să meargă la un consult medical, pentru investigaţii suplimentare şi, eventual, tratament de specialitate. În timpul consultului se pot depista, eventual, noduli, adenopatii axilare sau se poate diferenţia durerea de sân de o durere produsă de o nevralgie intercostală”, a explicat dr. Eduard Circo, medic endocrinolog.

Ecografia mamară, mamografia şi RMN-ul de sân completează examenul ginecologic, aducând argumente noi în stabilirea diagnosticului. Tratamentul este adaptat diagnosticului, mergând de la terapia conservatoare (antiinflamatorie, hormonală) până la tratament chirurgical, dacă este nevoie.

Ce este mastoza chistică şi cum se tratează

Există o serie de boli ale căror simptome sunt uşor trecute cu vederea, însă care, netratate, se pot transforma în formaţiuni maligne. Una dintre aceste afecţiuni este mastoza fibrochistică. Această afecţiune este hormonală. La nivelul sânilor se acumulează o serie de factori hormonali, iar simptomele sunt diferite, la fiecare femeie în parte, pentru că există zone cu receptori hormonali mai mulţi, altele cu mai puţini.

„Datorită hormonilor, la pubertate, femeii îi cresc sânii şi sunt întreţinuţi de-a lungul vieţii de funcţionalitatea ovariană. Maturarea unui folicul în ciclul menstrual, între două menstruaţii, presupune evenimente hormonale în care hormonii, estrogen şi progesteron, prezintă un anumit echilibru. Când intervine dezechilibrul, sânii sunt afectaţi. Dar, la nivelul sânului, sunt recepţionaţi şi alţi hormoni (hipofizari, tiroidieni) sau compuşi chimici purtaţi de circuitul sanguin care pot determina dezechilibre. Există o complexitate de compuşi, în majoritatea cazurilor, care acţionează în sân”, a declarat medicul endocrinolog.
Tratamentul specific pentru mastoza fibrochistică este apreciat de medicul endocrinolog, în funcţie de particularităţile fiecărui caz în parte.
„Endocrinologul este implicat în patologia mamară benignă de cauză hormonală. Dacă este nevoie, conlucrarea se va face şi cu oncologul, în situaţia în care pacienta prezintă noduli de risc. Există şi riscul ca nodulii să capete caracter malign, de aceea, examinarea periodică este obligatorie”, atenţionează dr. Circo.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.