15 Mai 2016
2579 accesări
0 comentarii

Deşi pare surprinzător, este bine de ştiut că, în fapt, colesterolul nu este ceva rău. De fapt, colesterol este doar una dintre multele substanțe create și utilizate de către corpurile noastre pentru a ne menține sănătoși.

Ce este colesterolul și de unde provine?

Colesterolul este o substanţă ceroasă care provine din două surse: corp și alimente. Corpul omului, ficatul în mod special, produce acest colesterol, pe care ulterior îl transportă prin sânge. Dar, colesterolul se gaseşte şi în produsele alimentare din sursă animală, cum ar fi carnea de porc, carne de pasăre, grăsimi, sauproduse lactate nedegresate. Dar ficatul produce mai mult colesterol atunci când mănânci o dietă bogată în grăsimi saturate şi grăsimi trans.

Colesterolul, o substanţă grasă regăsită în numeroase părţi ale organismului, este necesar pentru digestia alimentelor şi producţia de hormoni şi vitamina D.

Excesul de colesterol poate forma însă o placă dură între pereţii arterelor, ceea ce îngreunează circulaţia sângelui spre inimă. Cu timpul, această placă se poate rupe, formând cheaguri. În cazul în care un cheag blochează o arteră care hrăneşte creierul, atunci provoacă un accident vascular cerebral. În cazul în care acesta blochează o arteră care hrănește inima, provoacă un atac de cord.

Odată cu trecerea timpului, apar ateroscleroza sau întărirea arterelor, una dintre principalele cauze ale infarctului miocardic.

Există două tipuri de colesterol: "bun" și "rău". Prea mult sau prea puţin colesterol de un anumit tippoate provoca boli de inimă coronariene, infarct miocardic sau accident vascular cerebral. De aceea, este important să cunoaşteţi tot timpul nivelul de colesterol din sânge, astfel încât medicul dumneavoastră să vă prescrie un tratament sau un anumit mod de viaţă ce poate combate din pripă creşterea la valori periculoase a colesterolului, reducând astfel riscurile de boli cardiace sau de accidente cerebrale.

O alimentaţie echilibrată şi sănătoasă, precum şi mişcarea, exerciţiile fizice sau sportul suntcondiţii primordiale pentru a vă putea ţine în frâu colesterolul. De asemenea, renunţarea la fumat şi scăderea în greutate (pentru cei supraponderali) sunt două condiţii esenţiale pentru scăderea colesterolului din sânge.

Valorile normale şi de risc ale COLESTEROLULUI

Limitele nivelului colesterolului total:

- mai putin de 200 mgdl - nivel optim;

- intre 200 si 239 mgdl - nivel de risc crescut;

- peste 240 mgdl - nivel de risc ridicat;

Limitele colesterolului bun HDL

- mai putin de 40 mgdl pentru barbati - nivel ridicat de risc pentru boli cardiace;

- mai putin de 50 mgdl pentru femei - nivel ridicat de risc pentru boli cardiace;

- peste 60 mgdl - nivel optim, protectie crescuta in fata bolilor cardiace;

Limitele nivelului colesterolului rău LDL (este cea mai importantă, în raport cu evaluarea riscului de îmbolnăvire cardiacă)

- sub 100 mgdl - nivel optim;

- intre 100 si 129 mgdl - nivel intermediar;

- intre 130 si 150 mgdl - nivel de risc crescut;

- intre 160 si 189 mgdl - nivel ridicat;

- peste 190 mgdl - nivel foarte ridicat;

Sursa: www.heart.org

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii