14 Septembrie 2015
3001 accesări
3 comentarii

Una dintre cele mai frecvente urgenţe medicale la copii este febra. Un număr foarte mare de părinţi ajung cu micuţii lor la camerele de gardă ale spitalelor de urgenţă pentru febră ridicată. De aceea, este util ca părinţii să cunoască măsurile de bază care trebuie aplicate în cazul apariţiei unui episod febril la copil, să intervină rapid şi apoi, dacă totuşi febra nu scade, să se adreseze unui specialist pediatru.

„Temperatura normală a corpului la copil, măsurată intra-rectal, este de 36.1 - 37,8 grade Celsius. Se defineşte drept febră temperatura rectală de peste 38 grade Celsius la 0 - 3 luni şi de peste 38,3 grade Celsius la copilul mai mare de 3 luni. Temperatura axilară este cu circa 0,5 -1 grad Celsius mai mică decât cea rectală. Temperatura corpului variază fiziologic cu vârsta, momentul zilei, activitatea fizică, alimentaţia, îmbrăcămintea, mediul ambient (un nou-născut înfăşat, plasat la o temperatură ambiantă de peste 27 grade Celsius poate avea o temperatură rectală de 38 grade Celsius), erupţia dentară (poate creşte temperatura corpului, dar febra nu trebuie niciodată explicată doar prin aceasta!)”, a precizat dr. Liliana Banioti, medic specialist pediatru în cadrul clinicii Homeomed.

Combaterea febrei se va încerca iniţial prin mijloace simple precum dezbrăcarea copilului într-o cameră normal încălzită, apoi prin administrarea de antitermice: paracetamol oral (Eferalgan, Panadol, Calpol etc), ibuprofen sau de supozitoare intra-rectale pe bază de ibuprofen sau paracetamol, în doza corespunzătoare greutăţii corporale. Nu se va administra NICIODATĂ aspirină unui copil mai mic de un an. Antibioticele nu trebuie folosite ca antipiretice şi folosirea lor de rutină este o eroare.

În cazul unei febre prost tolerate sau a hiperpirexiei se vor asocia procedee fizice, precum „împachetările” în prosop rece: se va uda un prosop mare în apă mai rece cu 2 - 5 grade decât temperatura corpului, stors bine şi se va înfăşura corpul, capul şi membrele copilului. Când prosopul se încălzeşte, se va uda din nou şi repeta procedura de împachetare până când temperatura corpului scade sub 38.5 grade Celsius. Nu se va uita administrarea de lichide (apă plată, ceai) la temperatura camerei (nu fierbinţi!). Se va evita înfofolirea copilului (acesta va fi ţinut îmbrăcat subţire, uscat) şi baia generală în ziua în care a prezentat un episod febril.

După reducerea febrei se va contacta medicul pediatru pentru a vă recomanda conduita de urmat.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

3 comentarii

19 octombrie 2015
iuliana
sunt eficiente leacurile babesti

asa cum ne facea si noua mama cand eram mici asa le fac si eu copiilor mei si au efect. sosete cu otet, comprese cu spirt, cartofi pe gat, carne de vita, frectie cu carmol. nu recomand in schimb frecarea amigdalelor cu sare. am patit-o cand eram mica de la tamaduitoarea satului si nu doresc nimanui sa treaca prin chinurile acelea copil fiind

19 octombrie 2015
Redactor
pentru doamna Georgescu Alina

Buna ziua doamna, Ne vom interesa la un medic pediatru daca aceste "tratamente" folosite din batrani sunt sau nu eficiente sau raman doar la stadiul de mituri. va rugam sa urmariti in continuare articolul pentru a afla recomandarile medicilor.

19 octombrie 2015
georgescu alina
buna ziua am si eu o intrebare este bine cind copilul face febra punerea otet in sosete ? eu nu obisnuiesc sa fac dar am mai auzit pe la mamici de metoda aceasta babeasca. fetita mea de 14 ani este bolnava cu un handicap sever are si epilepsie deseo

va multumesc

Articol publicat de Andreea Năstase