Sfatul medicului
3718 accesări 06 Mai 2017 0 comentarii

Ce sunt urdorile şi când reprezintă un semnal de alarmă

Secreţiile oculare, denumite popular urdori, sunt normale şi reprezintă o reacţie de apărare a organismului. Cu toate acestea, dacă urdorile persistă, este indicată adresarea către medicul de familie. Dacă structura acestora este ca o crustă gălbuie, densă, poate fi semnul unei infecţii, leziuni oculare sau a unei reacţii alergice.

Urdorile pot fi însoţite de mâncărime oculară şi lăcrimarea ochilor.

Când secreţiile oculare însoţesc anumite probleme de sănătate, precum o infecţie, acestea sunt însoţite şi de alte simptome, ca înroşirea ochilor, vedere înceţoşată, durere oculară, senzaţie de arsură etc.

„La persoanele care poartă lentile de contact prea mult timp, pot apărea aceste secreţii. Dacă lentilele de contact nu sunt păstrate în condiţii potrivite, acestea se pot contamina. De asemenea, secreţiile oculare mai pot fi cauzate de sindromul ochilor uscaţi sau de expunerea la anumite substanţe chimice. Iniţial, pacientul trebuie să meargă la medicul de familie, dacă secreţiile persistă, iar acesta, în funcţie de gravitate, îl poate trimite pe pacient către un specialist oftalmolog, pentru un diagnostic precis”, explică dr. Victoria Sava, medic de familie.

Tratamentul urdorilor se stabileşte în funcţie de cauza lor.

Anumite tratamente necesită ajutorul medicului oftalmolog, altele pot fi efectuate şi la domiciliu, precum compresele cu apă călduţă.

Urdorile sunt mult mai frecvente la copii, aşa că, dacă cel mic se trezeşte cu pleoapele lipite, îi puteţi aplica o dischetă demachiantă, îmbibată în apă călduţă, pentru câteva zeci de secunde.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.