14 Septembrie 2015
1424 accesări
0 comentarii

Un copil care refuză somnul, fie că e vorba de cel de după-amiază, fie că e vorba de cel de peste noapte, este considerat alintat sau prea obosit. Pe de altă parte, atunci când „episoadele“ se repetă, lipsa somnului poate ascunde tulburări grave, chiar la nivel psihic, atrag atenţia medicii şi psihologii.

Un somn agitat, neliniştit sau insomnia, simptome frecvente la copiii peste 6 luni, prezintă o tulburare de somn, spun pediatrii. Netratate la timp, aceste probleme pot genera disfuncţii emoţionale şi comportamentale.

„Cel mai adesea, tulburările de somn apar ca răspuns la schimbări sau stres. În cazul copiilor, vorbim despre bolile suferite în primele luni de viaţă, intervenţii chirurgicale, îngrijire neadecvată, zgomote puternice sau temperaturi extreme.

Desigur, există condiţii neuropsihiatrice care sunt asociate cu tulburările de somn: retardul mintal, ADHD, tulburările depresive, anxietatea, surditatea sau sindromul Down, afecţiuni care trebuie diagnosticate de psiholog”, a explicat Cristina Gemănaru, psihoterapeut.

Somnul, o rutină pentru copii

Dacă la nou-născuţi vorbim de un somn întrerupt de necesitatea hranei, la copii şi adolescenţi, tulburările de somn ridică o serie de probleme pe care părinţii trebuie să le identifice.

Tulburările de somn se încadrează în două mari categorii: parasomniile, adică tulburări care întrerup cursul normal de somn (somnambulismul), ce pot apărea după vârsta de 18 luni a bebeluşului, sau disomniile - probleme care se caracterizează prin perturbări ale calităţii, cantităţii şi ritmului somnului (insomniile).

„Cea mai frecventă este însă apneea pediatrică. Aceasta se manifestă prin sforăit, respiraţie pe gură şi senzaţie de sufocare. Aceasta poate fi cauza inflamaţiei amigdalelor.

Desigur, un somn agitat sau refuzul somnului la copii pot fi generate şi de o serie de alte probleme medicale. Acestea pot fi uzuale - febră, constipaţie, senzaţia de foame, colici, cefalee - sau, în alte cazuri, de tulburări neurologice care necesită consult de specialitate”, a precizat dr. Gherghina Rizea, medic pediatru.

Strategii de atac

Tulburările de somn, de atenţie, anxietatea, fobiile, coşmarurile manifestate de copii, spune psihoterapeutul, necesită atenţie deosebită şi multă răbdare din partea părinţilor.

„Tehnica stimulilor pozitivi implică dezvoltarea unei rutine de culcare şi trezire relaxante, calmante. Deşi părinţii nu dau prea multă importanţă acestui fapt, gestul de a conduce copilul la culcare, de a-i oferi un cadru relaxant de odihnă, de a-i citi poveşti înainte de somn conduce la o rutină de odihnă care ajută copilul în astfel de situaţii”, mai spune specialistul.

Definirea comportamentului „anormal” în timpul somnului rămâne dificilă datorită faptului că problemele apar în diferite stadii de dezvoltare ale copiilor. Recomandarea principală a celor doi specialişti rămâne urmărirea tuturor manifestărilor şi consultarea medicului atunci când, alături de refuzul somnului, apar şi alte manifestări medicale, prezente atât pe durata nopţii, cât mai ales în decursul zilei.

Taguri articol: adhd somn agitat somn tulburări copilul ingrijirea copilului

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase