Sfatul medicului
1294 accesări 12 Martie 2018 0 comentarii

Complicaţiile legate de diabet pot afecta nervii, inima, arterele

Diabetul zaharat este o boală cu evoluţie cronică în cadrul căreia organismul nu poate folosi corect glucidele din alimentaţie. De precizat că glucoza este principala sursă de energie a organismului, dar pentru a putea fi utilizată, ea trebuie să ajungă în celule.

Pătrunderea glucozei în celule se face cu ajutorul insulinei, hormon secretat de pancreas.

Aşadar, diabetul apare atunci când organismul nu produce destulă insulină sau nu o foloseşte cum trebuie. Specialiştii susţin că la persoanele cu diabet, glucoza, în loc să fie folosită ca substanţă nutritivă de către celule, rămâne în sânge (creşte glicemia) şi poate fi eliminată prin urină. În concluzie, insulina este singurul hormon hipoglicemiant. Tocmai de aceea, absenţa sau scăderea nivelului secreţiei ei duce la creşterea glicemiei (adică a concentraţiei sanguine a glucozei, care, în mod normal este 80-110 mg/dl). În cazul în care glicemia depăşeşte 180mg/dl, aceasta apare în urină, fenomen numit glucozurie.

Desigur, mulţi bolnavi se întreabă dacă diabetul poate fi prevenit. Specialiştii sunt de părere că numai diabetul de tip 2 poate fi prevenit prin combaterea obezităţii, activitate fizică, îmbunatăţirea stilului de viaţă şi, mai ales, folosirea atentă a medicamentelor diabetogene.

Pentru a veni în sprijinul bolnavilor, Şcoala Pacienţilor a realizat un proiect intitulat „Centrul Antidiabetic”, care îşi propune să atragă atenţia în special asupra complicaţiilor grave ale acestuia.

„Aceste complicaţii nu doar că scad profund calitatea vieţii persoanelor afectate, ci adesea, în timp, devin chiar cauza decesului. Diabetul trebuie să fie doar o parte din viaţa ta, şi nu viaţa ta o parte din diabet! Împreună cu specialişti, dar şi cu oameni ca tine, vom fi împreună online, minut cu minut, contra diabetului. Persoanele care au diabet trebuie să ştie că, indiferent de ce tip este acesta, sunt expuse riscului apariţiei unor complicaţii de natură să le afecteze diferite organe sau funcţii ale corpului. Complicaţiile se pot manifesta prin diferite simptome, dar foarte des sunt silenţioase”, au precizat reprezentanţii Şcolii Pacienţilor.

Aceştia spun că hiperglicemiile repetate, prelungite şi dezechilibrul diabetului provoacă leziuni ale nervilor şi vaselor şi au ca rezultat, afectarea anumitor celule ale corpului, cu repercusiuni asupra mai multor organe.

După cum ştiţi, vasele de sânge sunt cele care permit sângelui să curgă şi să irige întregul corp până la organe, iar nervii sunt cei care transmit mesajele nervoase din creier către organe. Ca urmare, lezarea sau deteriorarea celor două categorii antrenează complicaţii în organism. Aceste complicaţii legate de diabet pot afecta mai departe nervii, inima, arterele, ochii, mâinile, picioarele, rinichii sau dinţii.

Mirabela ŞERBĂNESCU

Taguri articol: sfatul medicului diabet glicemie insulina inima rinichi

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.