09 Iunie 2017
4125 accesări
0 comentarii

Peste doar câteva săptămâni va începe sezonul estival şi o grijă deosebită trebuie acordată copiilor care merg însoţiţi de părinţi la mare. În primul rând, adulţii trebuie să ştie că, în general, tratamentul heliomarin se adresează copiilor cu vârsta mai mare de un an şi jumătate, chiar doi ani.

Bineînţeles, cei mici pot beneficia de aceste cure în cursul dimineţii, mai exact între orele 8.30-11.00, adică să beneficieze de razele ultraviolete, după care, după-amiaza apar razele infraroşii, deci copilul trebuie să stea în afara expunerii solare, ceea, ce, din păcate, nu se prea întâmplă.

„Turiştii care vin la mare, dar şi localnicii trebuie să-şi adapteze programul după nevoile copilului şi cel mic să nu fie expus programului adulţilor, mai ales în ceea ce priveşte un sejur prelungit la soare. Desigur, se poate reveni cu copilul după ora 16.30-17.00, pentru plimbări la malul mării, pentru aerosoli, deci cel mic poate beneficia şi în cea de-a doua parte a zilei de plăcerea de a sta la malul mării, dar numai după aceste ore. Apoi, copilul trebuie să meargă la plajă neapărat cu capul acoperit, pălăria devine obligatorie. În plus, copiii de 4-5 ani pot purta deja şi ochelari de soare pentru a-şi proteja ochii. Pălăria este, însă, accesoriul obligatoriu, pentru că insolaţia care ar putea apărea, reprezintă un discret edem cerebral, consecinţa, de fapt, a inflamaţiei cerebrale de către razele solare. Aceasta se manifestă prin cefalee, doar că în cazul copilului mic, acesta nu poate spune că îl doare capul, dar oricum, devine agitat, are febră, vărsături şi uneori poate face chiar convulsii”, a declarat pentru „Cuget Liber”, prof.univ.dr. Valeria Stroia, medic specialist pediatru.

Această expunere solară, a precizat medicul, poate determina nişte complicaţii uşoare, medii sau severe, ce pot duce chiar la convulsii febrile. În plus, pot apărea şi infecţii în sfera ORL, acestea fiind legate de otite, asta dacă micuţii stau prea mult timp în apă, aşa că de fiecare dată după o baie în mare, copiii trebuie încălziţi într-un prosop. Totodată, igiena personală a copilului trebuie respectată, mai ales că el se joacă pe plajă, în nisip, intră în mare, deci copilul trebuie, chiar şi pe litoral să-şi continue programul lui de la domiciliu, considerând că acolo i se asigură toate condiţiile de creştere şi dezvoltare.

Atenţie la hrana copiilor!

O altă problemă face referire la alimentaţia copilului. La fel ca şi acasă, şi la plajă, el să primească o alimentaţie cât mai apropiată de cea optimă, de cea presupus corectă pe care o primea acasă şi desigur, o alimentaţie adaptată vârstei lui.

Ca urmare, celui mic trebuie să i se acorde o grijă deosebită în ceea ce priveşte hrana. „El nu poate primi o alimentaţie extrem de lărgită, variată, ca adulţii. Totuşi, ei pot mânca acele borcănele de mâncare din magazine, întrucât sunt controlate din punct de vedere bacteriologic, sterile şi se pot folosi, dar cu condiţia ca după deschiderea acestora, conţinutul să fie consumat la o singură masă. Apoi, copilul trebuie să fie hidratat foarte bine, să bea apă plată la temperatura camerei. Nu este recomandată consumarea băuturilor acidulate sau alte sucuri din comerţ, ci eventual doar un suc natural, pregătit de familie, în casă”, a explicat specialistul.

Trebuie menţionat şi că dacă alimentaţia celui mic este una deficitară sau neadecvată vârstei, pot apărea tulburările digestive. Astlfel, copiii, pot avea mari probleme dacă intră în contact cu o alimentaţie nouă, nepotrivită.

„Tocmai de aceea, la copilul mic sunt indicate aceste borcănele sterile pentru că, în acest fel, sunt feriţi de contactul cu o alimentaţie nouă, posibil neprielnică”, a conchis medicul pediatru.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU