13 Septembrie 2017
1870 accesări
0 comentarii

Printre analizele pe care o gravidă trebuie să le facă, încă de la începutul sarcinii, se numără şi factorul Rhesus (Rh), una dintre cele mai importante analize, rezultatul acesteia fiind decisiv pentru ducerea sarcinii la termen, cu brio. Această analiză a sângelui este extrem de importantă pentru sănătatea copilului, de aceea, medicii specialişti sfătuiesc viitoarele mame să efectueze acest test, chiar înainte a de a rămâne însărcinate.

Factorul Rh este extrem de important atunci când un cuplu doreşte să facă un copil. Acesta se referă la globulele roşii din sânge şi se împarte în două: Rh pozitiv şi Rh negativ.

Potrivit dr. Mihaela Dobre, medic specialist obstetrică şi ginecologie, „în cazurile în care mama are un Rh negativ, iar copilul un Rh pozitiv, sistemul imunitar al mamei poate să perceapă copilul ca fiind un intrus şi să producă anticorpi care îi provoacă celui mic tot felul de boli. De aceea, este bine ca acest factor să fie cunoscut înainte de concepţie. Mai mult de jumătate dintre femeile însărcinate cu Rh negativ aşteaptă un copil cu Rh pozitiv. Pentru a evita o eventuală incompatibilitate sanguină, între mamă şi copil, se iau anumite măsuri. Când Rh-ul partenerului este pozitiv, iar al femeii este negativ, sunt şanse foarte mari ca bebeluşul să aibă Rh pozitiv. În cazul unei prime sarcini, acest lucru poate să nu aibă nicio consecinţă, dar la a doua, dacă fătul va prezenta din nou Rh pozitiv, organismul mamei va secreta o mare cantitate de anticorpi care vor distruge globulele roşii ale fătului, provocând o anemie gravă, punându-i viaţa în pericol”.

Ce măsuri se pot lua

Cu toate că multe femei ştiu că au Rh negativ, ele nu evită să rămână însărcinate. În anumite cazuri, acestea pierd sarcina sau nasc copii cu diferite boli, însă sunt şi cazuri în care copilul se naşte sănătos, cu anumite eforturi, din partea mamei, dar şi a medicului curant.

Cu toate acestea, încercările multiple de a da naştere unui copil pot fi traumatizante pentru femeile în cauză. De aceea, pentru cele care au Rh negativ, cel mai bine este să menţină o legătură apropiată cu un medic ginecolog, care să le sfătuiască ce să facă, pentru a naşte copii sănătoşi şi pentru a suferi cât mai puţin.

„La naşterea copilului, dacă acesta prezintă Rh pozitiv, mamei i se va face o injecţie cu imunoglobuline, care împiedică formarea anticorpilor, cu scopul de a evita astfel de accidente la sarcinile următoare. Din precauţie, această injecţie este administrată femeilor care au Rh negativ, în mai multe situaţii: după o întrerupere de sarcină, o sarcină extrauterină sau amniocenteză. Astfel, se poate preveni boala hemolitică a nou-născutului”, explică medicul specialist.

Imunoglobulinele împiedică producerea de anticorpi care pot afecta copilul. Acestea nu au efecte secundare importante, ele limitându-se doar la inflamarea uşoară a locului în care se efectuează injecţia şi, eventual, febră uşoară.

Sarcina în care mama are un Rh negativ trebuie urmărită atent de către medicul curant, pentru a putea fi controlat, permanent, nivelul de anticorpi pe care sistemul imunitar al mamei în produce. Dacă incompatibilitatea este atât de mare încât viaţa copilului este pusă în pericol, se pot face transfuzii de sânge speciale, atât în timpul sarcinii, cât şi după naştere, ce stabilizează nivelul de globule roşii din sângele copilului. Însă, deoarece injecţiile cu imunoglobuline sunt extrem de folositoare, aceste transfuzii se efectuează doar în cazuri foarte rare.

Xxx

Evoluţia medicinei face ca, în prezent, majoritatea mamelor cu Rh negativ, prin eforturi susţinute în timpul sarcinii, să dea naştere unor copii sănătoşi, însă acest lucru nu era posibil în trecut, când, din cauza factorului Rhesus negativ, pentru multe femei însărcinate era imposibil să ducă sarcina la termen sau năşteau copii bolnavi.

Dacă vă doriţi un copil sănătos, nu evitaţi această analiză, atât de importantă!

Taguri articol: sfatul medicului anemie ginecologie rh-pozitiv rh

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU