13 Septembrie 2015
1481 accesări
0 comentarii

Consumul îndelungat de alcool şi mai ales, în doze mari, obezitatea, diabetul sau diferite forme de hepatită pot duce la o afecţiune extrem de gravă a ficatului, numită steatoza hepatică sau „boala ficatului gras“, cum mai este cunoscută popular.

Peste 80 g alcool pur pe zi, un diabet netratat, o greutate peste media normală sau oricare dintre formele de hepatite cronice pot determina modificări la nivelul ficatului. Netratată, boala poate duce la complicaţii precum icterul mecanic sau insuficienţa hepatică.

„Steatoza hepatică este o afecţiune caracterizată prin stocarea de grăsime la nivelul hepatocitelor. Apare mai frecvent la pacienţii consumatori de alcool, dar şi în alte afecţiuni: dislipidemii, obezitate, hepatita toxică, hepatită virală C, alimentaţie parenterală prelungită, pierdere rapidă în greutate, efecte ale chimioterapiei, bypass intestinal, glicogenoze, diabet zaharat tip 2.

Afecţiunea poate să fie asimptomatică sau să inducă minime acuze dispeptice sau dureroase la nivelul hipocondrului drept date de creşterea în dimensiuni ale ficatului. La examenul fizic se constată existenţa unei hepatomegalii cu margine inferioară rotunjită. Cei mai mulţi pacienţi sunt diagnosticaţi întâmplător, cu ocazia efectuării unei ecografii abdominale.

Explorarea ecografică are o sensibilitate foarte mare, însă specificitatea sa e relativ joasă. Metoda nu poate aprecia etiologia procesului”, a explicat dr. Fetislam Figan, medic specialist medicină internă la Centrul Multifuncţional Flora din Mamaia.

Evitaţi grăsimile şi alcoolul!

Enzimele hepatice (tgo, tgp) pot creşte în steatohepatită, ggt (gluta-miltraspeptidaza) creşte în special în boala hepatică asociată consumului de alcool. În steatoza hepatică nonalcoolică sunt observate creşteri ale colesterolului, trigliceridelor şi sau ale glicemiei. În stadiile iniţiale afecţiunea nu necesită tratament. Scăderea consumului de alcool sau interzicerea consumului de alcool, scăderea în greutate şi exerciţiul fizic sunt recomandate.

„Totodată, se recomandă o dietă bogată în proteine şi cu conţinut scăzut de grăsimi şi glucide (hipolipidică, hipoglucidică). Trebuie redus în primul rând consumul de grăsimi saturate care trebuie înlocuite cu lipide nesaturate precum cele conţinute în peşte, ulei de măsline sau nuci. Diferite suplimente alimentare şi vitamine care protejează ficatul prin reducerea sau neutralizarea procesului inflamator precum silimarina, vitaminele din grupul B, vitamina E, fosfolipidele sunt recomandate. De asemenea, controlul diabetului şiscăderea colesterolului sunt indicate. Neglijată, stetoza hepatică poate evolua către steatohepatită, respectiv ciroza hepatică”, a completat medicul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase