26 Mai 2017
1431 accesări
0 comentarii

Deşi vizitează în mod regulat cabinetul stomatologic pentru controale de rutină şi au o igienă dentară bună, unele persoane au anumite obiceiuri care, din păcate, pot compromite sănătatea dinţilor.

„Consumul unor alimente prea fierbinţi sau prea reci poate produce micro-fisuri în smalţ, din cauza contractării şi dilatării bruşte a acestuia. În plus, în cazul în care este prezentă sensibilitatea dentară, contactul cu aceste alimente va însemna aplicarea unor stimuli prea puternici asupra terminaţiilor nervoase dentare. Ca în orice latură a vieţii, şi în acest caz este recomandat să evităm extremele: putem să savurăm o supă caldă sau un ceai fierbinte iarna sau să ne răcorim pe caniculă cu o îngheţată, însă fără a împinge limitele de temperatura foarte departe”, explica dr. Mihaela Dan, specialistul ortodont.

Un alt factor care provoacă suferinţă dinţilor este consumul de băuturi carbogazoase sau cele pentru sportivi.

Chiar şi băuturile fără zahăr, prin conţinutul lor de acizi, sunt foarte agresive cu smalţul dentar, scoţând smalţul din dinţi şi făcându-l poros. Consumul lor favorizează pătarea dinţilor şi apariţia cariilor.

„A se evita sorbirea, puţin câte puţin, sau consumaţi-le cu paiul, pentru a reduce timpul de contact al acizilor cu smalţul dentar; înlocuiţi-le cu apă din abundenţă sau măcar clătiţi cu apă după consumarea lor, pentru a spăla acizii”, recomandă medicul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU