12 Februarie 2024
11 accesări
0 comentarii

Hernia reprezintă exteriorizarea unuia sau a mai multor organe din cavitatea abdominală, la nivelul unor puncte slabe ale peretelui abdominal. Cel mai frecvent organ herniat este intestinul subțire (enterocel), dar pot fi implicate şi alte organe: epiploon (epiploocel) sau orice alt organ al cavității abdominale, în funcție de raportul organului respectiv cu regiunea herniară.

În unele cazuri, bolnavii sunt diagnosticați cu hernie femurală, care reprezintă exteriorizarea viscerelor pe la nivelul regiunii femurale, cel mai adesea prin inelul femural. Hernia femurală se situează pe locul doi, după hernia inghinală, în ceea ce privește frecvența. Potrivit dr. Adrian Bejenariu, cel mai adesea, hernia femurală se întâlnește la femei comparativ cu bărbații, mai frecvent în partea dreaptă decât în partea stângă, iar bilateral se întâlnește doar la unul din 15 cazuri. Apariția herniei femurale la bărbați se însoțește aproape de fiecare dată de antecedente de hernie inghinală operată.

Clasic, hernia femurală apare la femei de vârstă medie. Cauza principală o reprezintă mărirea diametrului transversal al pelvisului, ca urmare a creșterii presiunii intraabdominale la femeile care au născut, ceea ce duce la dilatarea inelului femural, care facilitează apariția herniei femurale. La rândul ei, constipația cronică duce la creșterea presiunii intraabdominale, cu posibilitatea apariției herniei femurale.

„Tușitorii cronici (așa cum se întâmplă în cazul pacienților cu bronhopneumopatie obstructivă cronică) sunt susceptibili în ceea ce privește apariția unei hernii femurale. Vârsta înaintată, împreună cu scăderea ponderală produsă în acest caz, pot fi cauze de apariție a herniei femurale”, a subliniat medicul. Principalul simptom în cazul unei hernii femurale este durerea, care variază de la o simplă jenă dureroasă, la o durere vie la nivelul regiunii femurale.

Totuși, o hernie femurală poate evolua fără durere, principalul semn fiind apariția unei tumefieri la nivelul regiunii femurale, care deseori este neglijată de către pacient sau poate trece neobservată până în momentul în care hernia se ștrangulează.

Oprirea tranzitului intestinal pentru materii fecale și gaze, însoțit după o anumită perioadă de vărsături, inițial cu aspect alimentar, poate sugera o complicație a herniei femurale și anume ștrangularea acesteia, care reprezintă o urgență chirurgicală. De cele mai multe ori, pacienții ce au o hernie femurală se prezintă la medic în momentul în care hernia se ștrangulează. În momentul internării se observă la nivelul regiunii femurale o masă de consistență moale, dureroasă, ireductibilă, absența tranzitului intestinal și vărsături. Uneori însă, diagnosticul poate fi dificil de făcut, deoarece hernia femurală este de obicei o hernie de dimensiuni reduse, prin urmare trebuie avute în vedere și alte aspecte patologice ale regiunii femurale și ale regiunilor adiacente cu care se va face diagnosticul diferențial. Din păcate, tratamentul chirurgical al herniei femurale reprezintă singurul tratament curativ al acesteia.

Taguri articol: sfatul medicului hernie femurala dureri

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU