Sfatul medicului
7404 accesări 27 Octombrie 2016 0 comentarii

Iată de ce se îmbolnăvesc copiii des. Locurile de joacă şi mall-urile, casă bună pentru virusuri

Afecţiunile respiratorii efectiv îi bombardeazăpe cei mici în această perioadă. Fluctuaţiilede temperatură le dau bătăi de cap copiilor, deoarecedin cauza instabilităţii termice, virusurile fac ravagii în organismul copiilor.

Pentru că vremea s-a mai răcit, părinţii evită să îi ţină pe cei mici în parcuri de teamă să nu răcească, în schimb, foarte mulţi dintre ei preferă să îi ducă la locurile de joacă sau la mall. Locurile de joacă aglomerate şi neaerisite corespunzător sunt un mediu propice pentru răspân-direa viruşilor. Una dintre afecţiunile răspândite în acest sezon, mai ales la copiii sub cinci ani este bronşiolita. Această afecţiune virală afectează în special sugarii şi copiii sub 2 ani. Boala este determinată de virusul sinciţial respirator care este răspândit pe cale aeriană, prin tuse ori strănut, dar şi prin contactul cu jucării contaminate sau de pe mânuţe.

„Bronşiolita debutează ca o răceală: năsuc înfundat, secreţii, o tuse uşoară, uscată, febră la valori mici, după o perioadă de incubaţie de câteva zile, 2-4. În majoritatea cazurilor, în 3-4 zile, se ob-servă ameliorarea simptomelor şi copiii se vindecă.Uneori însă, inflamaţia coboară spre căile respiratorii mici, bronşiole, ce pătrund în plămân şi de-termină îngustarea lor, ceea ce îngre-unează schimbul de gaze la nivelul plămânului”, explică dr. Oana Barbu, medic pediatru.

Cum este afectat copilul

Simptomele afecţiunii sunt reprezentate de tuse intensificată, dificultate la respirare, copilul nu reuşeşte să elimine secreţiile, respiraţia devine mai rapidă şi şuierătoare. Copilul devine obosit, somnolent, refuză alimentaţia şi pot apărea vărsături.

„De obicei, nu apare febra decât în cazul unei suprainfecţii, de exemplu, în cazul otitei. Dacă apare o astfel de simptomatologie este obligatoriu examenul pediatric care va decide necesitatea sau nu a internării. Fiind o afecţiune virală, de obicei nu se recomandă antibiotice, dar acestea pot deveni necesare în cazul unei infecţii asociate, cum este otita sau dacă apar leziuni pulmonare pe radiografie”, adaugă specialistul.

Pentru o vindecare mai rapidă, copilul trebuie să se hidrateze corect, să bea multe lichide - de preferat apă - în cantităţi mici şi des, pentru ca secreţiile să se fluidifice. Dacă este alăptat, alăptarea trebuie continuată. De asemenea, se pot administra antitermice, în dozele prescrise de medic, pentru combaterea febrei. Obstrucţia nazo-faringiană trebuie eliminată cu ser fiziologic sau cu apă de mare. În timpul somnului, copilul trebuie aşezat într-o poziţie uşor ridicată, pentru a-i uşura respiraţia. Camera copilului trebuie să fie aerisită, cu un nivel optim de umiditate.

„Se poate folosi un umidificator de cameră sau vase cu apă pe calorifere şi o temperatură care să nu depăşească 22 de grade Celsius”, mai spune medicul pediatru.

Medicul pediatru insistă asupra faptului că cei mici nu trebuie duşi în spaţii aglomerate sau lăsaţi să intre în contact cu persoane bolnave.

Nu sărutaţi copilul pe faţă şi nici nu permiteţi altor persoane să facă acest lucru. Purtaţi măşti de protecţie în preajma copiilor, dacă sunteţi răciţi. Aerisiţi zilnic cel puţin 60 de minute ca-mera copilului. Nu fumaţi în apropierea copilului. Nu există un vaccin care să-l protejeze de această boală, bronşiolita nu este imunizantă şi, din acest motiv, poate recidiva”, avertizează specialistul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.