30 Iunie 2017
6871 accesări
0 comentarii

Nu este un secret că temperaturile extrem de ridicate sunt o problemă pentru persoanele care suferă de boli cardiovasculare. Vară de vară, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Constanţa (SAJ) este solicitat pentru sute de cazuri de dislipidemie, boală ce afectează din ce în ce mai multe persoane ce nu ascultă avertismentul medicilor de a nu ieşi din locuinţe în orele de foc, când soarele arzător face cele mai multe victime.

Potrivit specialiştilor, cele mai afectate persoane de temperaturile caniculare sunt copiii, bătrânii şi bolnavii cronici. În sezonul estival, numărul solicitărilor către SAJ este aproape triplu faţă de extrasezon. Purtătorul de cuvânt al SAJ, dr. Claudia Tatarici, ne informează că, „în sezon abia mai facem faţă, cu aproximativ 1.500 de solicitări pe week-end, pe când în extrasezon avem în jur de 500-600. Cazurile pentru care suntem solicitaţi includ dislipidemii multe, persoane hipertensive, cu alte probleme cardiace, precum şi copii cu febră etc”.

Multe persoane ajung la spital cu dislipidemie. Această afecţiune este caracterizată de creşterea colesterolului şi a trigliceridelor, de fapt a grăsimilor din sânge, şi îi poate afecta, deopotrivă, şi pe cei tineri, şi pe cei vârstnici. Dislipidemia este o dereglare metabolică, ce poate fi cauzată de: anumite disfuncţii hepatice sau renale, care duc la metabolizarea incorectă a grăsimilor; consumul excesiv de glucide; excesul de alimente bogate în grăsimi animale etc. Alte cauze ale dislipidemiei sunt fumatul, obezitatea şi sedentarismul.

„Dislipidemia este un dezechilibru al lipidelor din sânge. Odată instalată, aceasta afectează grav sistemul cardiovascular. Dislipidemia favorizează apariţia infarctului miocardic, aterosclerozei, cardiopatiei ischemice, hemoragiei cerebrale etc. Pentru a şti informaţii despre lipidele din sânge, trebuie măsurat nivelul de colesterol, o dată la 2-3 ani, de fiecare persoană, şi mai des de către persoanele care se ştiu cu probleme. Dacă valorile colesterolului şi ale trigliceridelor sunt anormale, atunci medicul poate stabili tratamentul potrivit”, explică dr. Ionel Oţel, specialist cardiolog.

Bolnavii nu îşi iau medicamentele

Potrivit specialiştilor, bolnavii cu dislipidemie ignoră sfaturile medicilor, nu respectă regimul dietetic, pentru scăderea nivelului de colesterol, nu se hidratează corespunzător şi ies din locuinţe la ore nepotrivite. Această neascultare îi costă scump, deoarece aceste persoane sunt acelea cărora li se face rău pe stradă. Faptul că bolnavii nu îşi iau medicamentele, potrivit indicaţiilor medicilor curanţi, este încă un factor care face ca bolnavii de inimă să ajungă pe tărgile ambulanţelor, în zilele toride de vară.

„Dislipidemia reprezintă un factor de risc major pentru evenimente cardiovasculare, unele chiar fatale. Depistarea precoce a unei dislipidemii este importantă pentru prevenirea bolilor cardiovasculare şi a complicaţiilor acestora. Cele mai des folosite şi eficiente medicamente, pentru tratarea dislipidemiilor sunt statinele”, mai spune medicul specialist.

Regimul alimentar corect şi hidratarea salvează vieţi


Alimentaţia persoanelor care suferă de dislipidemie este foarte strictă şi trebuie respectată. Dieta acestor persoane este bogată în fructe şi legume şi săracă în grăsimi animale şi zaharuri, având ca scop scăderea nivelului de colesterol. Pe timpul verii, bolnavii trebuie să îşi urmărească mereu valorile tensiunii arteriale şi ale nivelului de colesterol. Totodată, bolnavii trebuie să evite, cu orice preţ, situaţiile stresante, fumatul, să aibă control asupra greutăţii corporale, asupra stilului de viaţă şi să facă sport, pentru a preveni boli mult mai grave decât dislipidemia, precum ateroscleroza.

Pentru că dislipidemia este o boală asimptomatică, majoritatea persoanelor suferinde o descoperă întâmplător, la controalele de rutină sau în momentul în care survine o criză. Trecerea din interior, unde este aer condiţionat, la exterior, îi afectează pe cardiaci, din cauza diferenţei mari de temperatură. Dislipidemia poate fi prevenită având o alimentaţie sănătoasă, cu grăsimi şi dulciuri puţine, fără băuturi carbogazoase, cafea şi alcool, poate doar în cantităţi mici. O alimentaţie nepotrivită, obiceiurile greşite, consumul de excitanţi nervoşi şi fumatul, în combinaţie cu temperaturile ridicate, pot transforma vara într-o experienţă neplăcută.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU