20 Aprilie 2016
2739 accesări
0 comentarii

Hernia de disc este o afecţiune prin care discul intervertebral se fragmentează şi comprimă rădăcinile nervoase sau măduva spinării aflate în vecinătatea sa. Cel mai frecvent apare în regiunea inferioară - lombară a coloanei vertebrale care este supusă unui stres mecanic intens. Foarte multe persoane se grăbesc în a apela la intervenţia chirurgicală deşi, nu este neapărat necesară, potrivit specialiştilor.

Simptomele herniei de disc lombare sunt împărţite în două categorii de către specialişti, dar semnul cel mai des întâlnit şi deranjant este durerea. În primă instanţă, afectarea vertebrală produce durere la nivel lombar ce are un caracter violent, continuu şi se accentuează la mers, la schimbarea poziţiei, efort, tuse, strănut etc.


În al doilea rând, apare suferinţă radiculară sub forma unei dureri ce apare de sus în jos cuprinzând fesa, faţa posterioară a coapsei, gamba, piciorul şi degetele. De obicei, durerile sunt însoţite de senzaţii de amorţire, înţepătură şi furnicături.
Când boala se agravează scade forţa musculară, se diminuează reflexele picioarelor sau poate apărea paralizia unor grupe musculare. În cazuri extrem de rare apar tulburări de micţiune şi de potenţă sexuală, explică medicii specialişti.

Riscul de paralizie în cazul herniei de disc


Statisticile actuale arată că 6 din 10 adulţi cu vârsta peste 65 de ani, în urma investigaţiilor RMN prezintă hernii de disc, fără a avea simptomele specifice acestei patologii. Lipsa simptomelor care afectează stilul de viaţă este unul din motivele care îi determină pe medicii specialişti să nu recomande intervenţia chirurgicală decât în cazuri severe.


„Frecvent, este luată în discuţie operaţia, deşi nu este necesară! Avem aceste hernii de ani şi ani de zile, în general, fără simptome, iar în momentul în care apar crizele, de cele mai multe ori trec prin repaus scurt 2 - 3 zile maxim, şi tratament cu antiinflamatoare. De fapt, riscul ca o hernie să se rupă şi să ne paralizeze este extrem de mic.În plus, dacă se rupe un fragment de disc, indiferent de mărimea sa, nu trebuie scos, pentru că organismul, prin sistemul imun, îl fibrozează la dimensiuni infime”, a declarat dr. Ovidiu Palea, medic anestezist, terapie intensivă.



Când este indicată intervenţia chirurgicală


Durerea cauzată de hernia de disc este determinată, de fapt, de cele mai multe ori, doar de inflamaţia nervului. Anumite mişcări pot inflama nervul aflat lângă aceste hernii şi în general, simpla dezinflamare duce la dispariţia simptomelor şi reluarea activităţilor. Procedeele minim invazive ajută la decomprimarea şi retra-gerea acestor discuri evitând procedeul chirurgical clasic.
„Operaţia este indicată atunci când avem durere rebelă la tratament, când avem deficit motor în evoluţie severă, sub tratament, sau dacă apare incon-tinenţă urinară sau fecală. Atenţie mare la definiţia deficitului motor, pentru că, de cele mai multe ori, mersul şchiopătat, de exemplu, este rezultatul apărării dure-roase şi nu al unui deficit motor real”, explică medicul anestezist.

Metode moderne de tratament chirurgical


La nivel mondial creşte interesul pentru intervenţiile endoscopice, datorită rezultatelor pe termen lung, de o calitate mult mai mare, în comparaţie cu operaţiile clasice, care sunt urmate de multe recidive şi complicaţii infecţioase.


„Cu toate acestea, în România, aceste metode de tratament sunt foarte rare, deoarece presupun o altă abordare tehnică, implică multă anatomie radiologică 3D şi au o curbă lungă de învăţare”, explică dr. Ovidiu Palea.


Două dintre aceste metode sunt epiduroscopia, utilizată în cazul herniilor mici, şi discectomia endoscopică recomandată în cazul herniilor de dimensiuni mari.
Aceasta din urmă durează doar două ore şi are numeroase beneficii pentru pacienţi: anestezia minimă, pacientul nu necesită internare şi poate pleca acasă la o oră după intervenţie, nu se foloseşte bisturiu, se bazează pe dilatare şi extragere, riscul de infecţie este minim, presupune un minim de sângerare, recuperarea este rapidă şi costurile accesibile.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU