18 Martie 2022
723 accesări
0 comentarii

Da, cheagurile de sânge pot fi fatale. Acestea nu sunt o problemă de sănătate minoră. De fapt, atunci când se formează cheaguri în interiorul vaselor de sânge, sănătatea pacientului este în pericol. De ce? Pentru că un cheag este o masă de sânge care își schimbă starea de agregare de la lichid la semisolid.

Potrivit dr. Gabriela Drăgoi, în momentul în care această masă asemănătoare jeleului se desprinde, poate bloca parțial sau complet o arteră sau o venă, fenomen cunoscut sub numele de tromboză. Aceste lucru se întâmplă pentru că întregul organism este conectat prin vase de sânge, iar un cheag poate călători oriunde, lucru ce poate avea grave repercusiuni. De exemplu, dacă ajunge la inimă, creier sau plămâni, riscă să se blocheze și să provoace ceea ce se numește accident vascular cerebral sau accident cardiovascular. De precizat că există două tipuri de cheaguri de sânge. Prima categorie se referă la cele arteriale, care se formează în artere și nu permit oxigenului să ajungă în organele principale. Aceste cheaguri provoacă o serie de complicații, cum ar fi atacuri de cord, accident vascular cerebral, paralizie nervoasă și durere severă. A doua categorie face referire la cele venoase, care se formează în vene lent și, prin urmare, simptomele devin vizibile treptat. Ele apar cel mai des pe brațe, picioare și pelvis. Din păcate, aceste cheaguri rămân de multe ori imobile, dar există întotdeauna riscul să se miște și să devină o problemă pentru sănătate.

Factorii de risc pentru apariția cheagurilor de sânge sunt următorii: perioade lungi de stat în pat sau în repaus, adică statul în aceeași poziție pentru o perioadă lungă de timp, consumul anumitor contraceptive, istoric familial de tulburări circulatorii, stil de viață sedentar, obezitate și nu numai.

„Cert este că un cheag în plămâni încetinește fluxul de oxigen, determinând creșterea ritmului cardiac. Palpitațiile rapide, însoțite de dificultăți de respirație, sunt adesea interpretate ca un semn de avertizare al unei embolii pulmonare. Astfel, simptome precum iritabilitatea și confuzia, însoțite de halucinații sau convulsii, pot indica faptul că ceva nu este în regulă și chiar o posibilă tromboză arterială în creier. Acest lucru se întâmplă atunci când un cheag de sânge blochează fluxul regulat de oxigen și glucoză, făcând ca creierul să nu funcționeze corect. Pe de altă parte, dacă există un cheag de sânge în corp, se activează mecanismele de apărare, ceea ce poate duce la oboseală sau epuizare. Cauzele simptomelor asociate oboselii tind să fie greu de identificat, drept pentru care trebuie să țineţi cont și de alte posibile semnale de alarmă”, a explicat medicul. Totodată, tromboza venoasă profundă este o afecțiune care poate prezenta, printre simptomele sale, umflarea extremităților, în special a celor inferioare. Prin urmare, dacă inflamația se dezvoltă rapid, mai ales dacă este dureroasă, mergeți imediat la medic.

Taguri articol: sfatul medicului

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU