Sfatul medicului
10873 accesări 25 Februarie 2017 3 comentarii

Nu mai auziţi bine? Dopurile de ceară din urechi pot fi cauza. Cum se curăţă corect urechea, fără beţişoare

De foarte multe ori, oamenii se prezintă la medic spunând că nu mai aud bine şi că ar avea dopuri de ceară în urechi. Totuşi, ceea ce este de ştiut este că nu întotdeauna o scădere a auzului se poate datora prezenţei acestor dopuri, ci pot exista şi alte cauze.

„Nu o dată am observat că pacienţii nu au modificări la nivelul membranei timpanice, deci scăderea auzului se datorează altor cauze. În aceste situaţii, este de evitat spălăturile în urechi, pentru că jetul de lichid folosit într-o astfel de spălătură, fără a exista acest dop de cerumen, poate traumatiza urechea şi se poate chiar rupe membrana timpanică sau poate apărea otita post-traumatică, aşa că sfatul nostru este ca bolnavul, când are vreo suspiciune de dop de cerumen trebuie să ia în calcul şi alţi posibili factori care pot avea legătură cu scăderea auzului, cum ar fi vârsta. Tocmai de aceea, noi le facem pacienţilor o audiogramă, le măsurăm nivelul auzului şi, dacă este necesar, le indicăm protezarea auditivă”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, dr. Gheorghe Comşa, specialist ORL.

Medicul spune că dopurile de ceară sunt o acumulare de secreţie de cerumen, care se elimină în mod normal, la exterior, prin conductorul auditiv. De multe ori, bolnavii constată prezenţa unei secreţii de culoare gălbuie sau maronie, totul în funcţie de vechimea cerumenului care s-a produs acolo în ureche.

Urechea nu are nevoie de spălături prea desTotuşi, trebuie reţinut că această secreţie este favorizată şi chiar accen-tuată de măsurile prea riguroase de igienă, în sensul folosirii şampoanelor sau a săpunului în mod abuziv.

„O ureche sănătoasă nu are nevoie de această spălare a urechii mai mult de o dată pe săptămână cu săpun sau şampon. În general, este suficientă apa caldă, care topeşte secreţia de cerumen”, este de părere medicul.

Acesta a mai spus că atunci când se acumulează ceara în urechi, bolnavul constată o scădere a auzului, dar şi o senzaţie de ureche plină, o jenă şi uneori chiar durere. Aceasta din urmă, însă, apare atunci când bolnavul din dorinţa de a-şi curăţa conductul de secreţii foloseşte diverse beţişoare sau agrafe şi îşi împinge practic acel dop care s-a format şi el produce jenă, durere şi chiar alte complicaţii, precum palpitaţii la persoanele mai sensibile. Tocmai de aceea, manevrarea beţişoarelor de urechi ar trebui evitate.

În afara dopurilor de ceară, mai există şi dopurile epiteliale, care se manifestă la fel, reduc auzul şi dau senzaţia de ureche înfundată, dar în plus apare senzaţia de mâncărime, însă doar medicul este în măsură să stabilească ce trebuie făcut în astfel de situaţii.

„De obicei, oamenii vor spălături auriculare, în ideea de a-şi elimina dopurile. Sigur, aceasta este metoda cea mai folosită, pentru a produce prin splălarea urechii, eliminarea acestor dopuri. Înainte de spălătură, însă, noi trebuie să ştim dacă nu cumva bolnavul respectiv nu a avut o suferinţă anterioară a urechii. Spre exemplu, dacă urechea aceea are o perforaţie în timpan, în aceste cazuri vom proceda la extracţia uscată a dopului şi nu prin spălături.Oricum, acest lucru nu se poate realiza decât într-un cabinet de specialitate, evitându-se astfel o posibilă situaţie neplăcută, ca atunci când se practică o spălătură şi pacientul are o perforaţie în timpan şi se poate produce o lipotimie, căderea bolnavului de-a dreptul, ca urmare a acestei spălături”, a explicat specialistul.

De asemenea, populaţia trebuie să înţeleagă că nu este indicat să-şi facă singuri spălăturile, ci acestea sunt efectuate doar de medic, în condiţii corecte, cu ser fiziologic cald, seringă specială, dar şi o tehnică special, tocmai pentru a evita situaţiile neplăcute.

Taguri articol: sfatul medicului dop de cerumen ORL

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

3 comentarii

19 iunie 2020 lahuiRjii
does sildenafil make you bigger - lnpps

sildenafil citrate 20 mg Achat Levitra 20 mg tadalafil online pharmacy Acheter Levitra en France vardenafil https://www.pilulepharm.com/acheter-levitra-en-france-pas-cher/

16 iunie 2020 Hioaidach
which is better tadalafil or vardenafil - dbeps

tadalafil tablets 20 mg Kamagra online bestellen can i take 200 mg of sildenafil? Kamagra online bestellen tadalafil dapoxetine https://www.rxpille.com/kamagra-online-bestellen-ohne-rezept/

7 iunie 2020 Lisoadach
advance cash loans - jguhw

payday loans nc http://www.loansus.org/louisville cash loans online for bad credit http://www.loansus.org/louisville

Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.